Stávky Francouzům nepomohou, důchodová reforma bude

Paříž – Francouzská vláda dál čelí odborům a neuhnula ani po včerejších rozsáhlých protestech, ve kterých Francouzi zmobilizovali přibližně stejné množství lidí jako před více než dvěma týdny. V otázce důchodové reformy prezidenta Nicolase Sarkozyho nehodlá vláda ustoupit. Podle francouzského premiéra Françoise Fillona by se totiž jinak důchodový systém zhroutil.

Fillon neuhne, Sarkozy zvolna couvá

Podle organizátorů protestních akcí dosáhla účast 2,9 milionu lidí. Policie hovořila o milionu účastníků. Protesty provázely stávky, které narušily provoz na železnici a na letištích, ale i výuku ve školách. Francouzi tak dávají najevo nespokojenost s reformou, která má mimo jiné zvýšit minimální hranici odchodu do důchodu z 60 na 62 let do roku 2018.

Francouzský premiér François Fillon

„Ne. S prezidentem návrh reformy nestáhneme, protože je nezbytný a rozumný.“

„Neustoupíme, pokud jde o odchod do důchodu, protože kdybychom tak učinili, zhroutil by se náš důchodový systém pod vahou deficitů. […] Reformu dovedeme až do konce.“

Ani neoblomný postoj premiéra však Francouzům nebere naděje. Odbory se rozhodly uspořádat další protestní akce proti důchodové reformě v sobotu 2. října, kdy půjde o demonstrace a manifestace, a v úterý 12. října, kdy by se měly kromě demonstrací konat i stávky, podobně jak tomu bylo ve čtvrtek. Demonstrace ze 7. září už totiž některé ústupky vydobyla. Sarkozy přistoupil na několik úprav. Odbory však doufaly, že by po čtvrtečním protestu mohl udělat další gesto, třeba ve prospěch tělesně postižených, žen či nezaměstnaných ve vyšším věku.

Sarkozy na reformě lpí

Ve druhé části Sarkozyho pětiletého mandátu je důchodová reforma jeho hlavním projektem. Označuje ji za nezbytnou s ohledem na vysoký státní deficit, což podle průzkumu uznává i většina obyvatel. Také odbory požadují jen pozměnění textu. Sarkozy připustil možné úpravy, ale odmítl ustoupit ohledně pozdějšího odchodu do důchodu.

Text reformy již schválila v prvním čtení dolní komora parlamentu, národní shromáždění, senát ji má začít projednávat 5. října.