ČNB bude korunu držet déle, nejméně do roku 2016

Praha - Česká národní banka nehodlá ukončit režim devizových intervencí dříve než v roce 2016. Současně však instituce v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta. Naopak pro příští rok odhad růstu hrubého domácího produktu zhoršila na tři procenta.

„Bankovní rada konstatuje, že ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2016,“ prohlásil guvernér ČNB Miroslav Singer. Pro oslabení koruny na ještě slabší úroveň by podle něj bylo třeba, aby bankovní rada shledala další zřetelné posílení vlivů působících proti růstu cen. Nová prognóza nadále počítá s udržením kurzu poblíž stávajících 27 korun za euro.

Česká národní banka spustila devizové intervence v listopadu. Důvodem bylo, aby popohnala inflaci k vyšším hodnotám. Obávala se totiž, že bez zásahu by mohlo dojít k poklesu cenové hladiny, tedy deflaci. ČNB nákupem velkého množství eurových deviz oslabila korunu na 27 korun za euro. 

Koruna přitom po prohlášení ČNB oslabila na několikaměsíční minimum, po 15:00 se obchodovala za 27,63 koruny za euro. „Je krásně vidět, že ČNB nemusí intervenovat jako loni v listopadu, odložením ukončení intervenčního režimu vyslala jasný vzkaz, že si přeje slabší korunu po delší dobu,“ doplnil pak analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. 

Inflace přes dvě procenta nejdřív příští rok

Podle Singera by dvouprocentní inflační cíl měl být dosažen v druhé polovině příštího roku. Ovšem s koncem intervencí bankovní rada dosud počítala už ve druhém čtvrtletí 2015. „Rizika vidíme na dvou úrovních: jednak v situaci eurozóny a druhá věc je další eskalace napětí mezi Rvropskou unií a Ruskem,“ míní Singer. Při krizovém scénáři by centrální banka mohla sáhnout i k dalšímu oslabování měny.

Guvernér ČNB Miroslav Singer

„Po poklesu v předchozích dvou letech česká ekonomika v letošním roce vzroste dle prognózy téměř o tři procenta. Růst ekonomiky přitom podpoří oživující domácí poptávka, domácí měnové podmínky uvolněné prostřednictvím oslabeného kurzu a zvýšení vládních investic.“

Co se týče odhadu vývoje ekonomiky, v předchozí květnové prognóze odhadovala ČNB letošní růst HDP o 2,6 procenta a o 3,3 procenta příští rok. Také ministerstvo financí v pondělí výrazně zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce, a to na 2,7 procenta z dubnových 1,7 procenta. Pro rok 2015 počítá s růstem o 2,5 procenta. Podle Evropské komise česká ekonomika letos vzroste o dvě procenta. V roce 2015 by měl růst HDP dosáhnout 2,4 procenta.