Kdo má jak danit? Babiš vytvořil pracovní skupinu k analýze

Praha – Zaměstnanci versus živnostníci – kdo ze svého platu odvádí státu větší díl? Věčný spor se rozhodl rozsoudit ministr financí Andrej Babiš. Zřídil kvůli tomu pracovní skupinu, která má daně v Česku podrobně zanalyzovat. Jsou v ní zástupci akademické sféry i úřadů. Posuzovat by měli daň z příjmů fyzických osob i všechny odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Pracovní skupina bude mít odbornou a zájmovou sekci. Odborná sekce zahájí práce v srpnu. V listopadu budou k diskusi vyzváni zástupci všech parlamentních koaličních stran, podnikatelské svazy, profesní komory a odbory.

„Úkolem pracovní skupiny je provést analýzu současné úrovně zdanění zaměstnanců a podnikajících fyzických osob v České republice. Analýza porovná zdanění jednotlivých skupin poplatníků na trhu práce mezi sebou a zároveň provede mezinárodní srovnání,“ uvedlo MF. Studie má zohledňovat daň z příjmů fyzických osob a všechny odvody na sociální a zdravotní pojištění. 

Pracovní skupině předsedá vedoucí katedry veřejných financí na VŠE Praha Alena Vančurová, která nominovala další členy skupiny z akademické sféry. Těmi jsou Jan Široký z VŠB Ostrava, Stanislav Klazar a Petr Mazouch z VŠE Praha a Jan Vlach z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. 

Výpočet daní
Zdroj: Martin Malý/ČTK

MF bude zastupovat náměstkyně ministra Simona Hornochová a ředitel odboru Strategie daňové politiky a správy Zdeněk Hrdlička. Na činnosti odborné sekce pracovní skupiny se budou podílet také zástupci ministerstva zdravotnictví a ministerstva práce a sociálních věcí, soudce Nejvyššího správního soudu Karel Šimka a daňový poradce Jan Čapek

Rozdíly v odvodech zaměstnanců a podnikatelů jsou tématem vášnivých diskuzí už řadu let. Zaměstnanci mají při stejném příjmu vyšší daně, živnostníci zase vyšší pojistné. Obě skupiny přitom mají pocit, že doplácejí na ty druhé. Největší konkurence tradičně budí tzv. výdajové paušály. „Já si myslím, že paušály mají poměrně volný vztah ke konkurenceschopnosti, protože paušály, tak jak jsou postaveny, jsou neférovou výhodou dokonce i uvnitř skupiny OSVČ, protože jí můžou používat pouze někteří a pouze pro některé je maximálně výhodná,“ tvrdí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Lidí pracujících jako osoba samostatně výdělečně činná v minulých letech přibývalo. Předloni je sice znát drobný pokles, přesto jejich počet v posledních třech evidovaných letech pokaždé přesáhl jeden milion. Výdajové paušály používá z tohoto množství zhruba polovina, v roce 2012 bezmála 524 tisíc. Nejčastěji si odečítají právě 60 procent, naopak nejméně lidí využívá 40procentní výdaje – to se týká například umělců. Největší odpočet, 80 procent, mají řemeslníci a zemědělci.

Průměrná daň, kterou jedna OSVČ využívající paušály zaplatí, činí něco málo přes 19 300 korun. Celkem tak víc než milion živnostníků využívajících paušální zdanění odevzdalo loni státu jen 2,3 miliardy, zatímco čtyři miliony zaměstnanců zaplatily skoro 88 miliard. 

Jaroslav Ungerman, ekonom, ČMKOS:

„Musí se narovnat příspěvky, které se týkají zdravotního pojištění. Uvědomme si, že všichni dostávají stejnou zdravotní péči. Do toho systému ale při stejných platech mnohem méně přispívá živnostník než zaměstnanec. To je věc, která by měla být bez diskuze narovnána. Před měsícem navíc Hospodářské noviny uvedly, že OSVČ platí z 1 milionu korun pouze 50 tisíc. Například za vlády Miloše Zemana to bylo 300 tisíc. To je ten markantní rozdíl.“

Jan Skopeček, ekonom (ODS):

„Živnostníci jsou možná skupina, která přispívá méně než zaměstnanci do systému veřejných rozpočtů, ale na druhé straně je to také skupina, která z těch rozpočtů nejméně těží.“

Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků:

"Podnikatelé v celkovém úhrnu odvádějí přibližně 150 miliard, stejně jako zaměstnanci. V dané chvíli je to tedy přibližně vyrovnané. Uznávám, že z těch podnikatelů skupina živnostníků odvádí relativně málo  mezi čtyřmi až pěti miliardami. Ale je třeba říci, že ti nejméně kvalifikovaní a nejméně vydělávající zaměstnanci také odvádí relativně málo. Není možné to takto zjednodušovat."

Vydáno pod