Nekvalitní pumpy ČOI od příštího roku nejspíše zveřejní

Praha - Od ledna příštího roku bude mít Česká obchodní inspekce (ČOI) zřejmě otevřené dveře ke zveřejňování jmen čerpacích stanic, u nichž zjistila nekvalitní pohonné hmoty. S návrhem počítá novela zákona připravená ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). V současnosti inspekce tyto pumpy nezveřejňuje, za což inspekci dlouhodobě kritizují nevládní organizace. ČOI se hájí tím, že jí to neumožňuje legislativa. Novela zákona, která povolí zveřejnit název i adresu čerpacích stanic, je nyní v připomínkovém řízení.

V minulosti kritizovala dřívější rozhodnutí ČOI nezveřejňovat názvy pokutovaných čerpacích stanic mimo jiné zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, podle níž je tento postup nezákonný, i protikorupční organizace.

„Brání v tom nejen zákon o kontrole, ale i jiné zákony, mezi nimi zákon o ochraně osobních údajů a v neposlední řadě i zákon nejvyšší, tedy Ústava ČR,“ prohlásila v minulosti ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová. Upozornila, že stát v minulosti kvůli poskytnutí jména pokutované čerpací stanice médiím musel této firmě zaplatit několik milionů korun odškodného.

Předkládací zpráva k novele zákona

„Za účelem ochrany trhu před prodejem nekvalitních pohonných hmot návrh obsahuje oprávnění ČOI ke zveřejňování těch čerpacích stanic pohonných hmot, u nichž inspekce kontrolou zjistila závažné nedostatky v jakosti nebo složení prodávaných pohonných hmot.“

Současně postup ČOI v minulosti potvrdilo i MPO. Na začátku loňského roku rozhodlo, že ČOI jména pokutovaných čerpacích stanic zveřejnit nemusí, protože od těchto prodejců pohonných hmot by pak hrozily žaloby o poškození dobrého jména a náhradu ušlého zisku.

Nyní se jména pokutovaných sítí čerpacích stanic může veřejnost dozvědět až tehdy, pokud se jejich provozovatel s výsledkem správního řízení nesmíří. Případem by se pak zabýval Nejvyšší správní soud, který svá rozhodnutí zveřejňuje. „Při změně legislativy či rozhodnutí soudu o tom, že správní řízení mají být veřejná, jsme připraveni rozhodnutí neprodleně umístit na naše www stránky,“ dodala šéfka ČOI.

Inspekce v průběhu loňského roku odhalila nedostatky u pěti procent ze všech kontrolovaných vzorků pohonných hmot. Bylo to o šest desetin procentního bodu méně než v roce 2008. Letos v srpnu podíl nekvalitních vzorků pohonných hmot klesl na 6,4 procenta z červencových 11,4 procenta.

Česká obchodní inspekce
Zdroj: ČT24