Přes 28 korun za euro. Česká měna je nejslabší od roku 2009

Praha – Česká měna je v nejhorší kondici za posledních pět let. Euro se během předešlých dvou týdnů ve směnárnách přehouplo přes 28 korun. Podobně jsou na tom i další středoevropské země, na něž dopadají hospodářské důsledky ukrajinské krize. Oslabování koruny odstartovala v tuzemsku už loni v listopadu Česká národní banka, která navíc nedávno ohlásila, že slabší kurz chce držet minimálně do roku 2016.

Oslabující koruna netěší zejména Čechy mířící do zahraničí. Například euro totiž během několika týdnů podražilo o 50 haléřů. Většina z nich se ale na letní prázdniny stihla cizí měnou předzásobit už v předešlých měsících. „V měsících květnu a červnu sledujeme nárůst prodeje o 44 procent,“ potvrzuje mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Ve směnárnách proto teď v srpnu utrácí koruny stejně málo Čechů jako loni, ovšem výrazně dráž.

Koruna začala výrazně slábnout zhruba před dvěma týdny. Euro tehdy stálo asi 27,50 Kč. Během čtrnácti dnů ale poskočilo více než o 30 haléřů. Momentálně uvádí centrální banka kurz těsně pod 28 korunami, ve směnárnách je ale dražší. Podobně je na tom i kurz amerického dolaru, který je nejdražší za poslední dva roky. Jeho kurz je podle ČNB v současné době 20,80 Kč.

Skokový pokles koruny přišel náhle loni v listopadu. Česká národní banka se tehdy rozhodla do kurzu cizí měny intervenovat. Opatření mělo podpořit tuzemský export. V Česku se od té doby více líbí i peněženkám s eury. Ve srovnání se západoevropskými zeměmi jsou totiž tuzemské ceny pro turisty příznivější. Za to, že koruna dál padá, ale může také současné politické napětí mezi Ruskem a Západem.

  • Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta: „Hlavním, nikoliv však jediným, důvodem oslabování koruny je výsledek zasedání bankovní rady ČNB z minulého týdne, kde centrální bankéři posunuly termín ukončení intervenčního režimu až na rok 2016. ČNB tímto krokem jasně vzkázala, že si přeje slabší kurz koruny po delší dobu.“
Vývoj kurzu koruny k euru
Zdroj: ČT24

Slabá koruna: Pro někoho spása, pro jiného pohroma

Hospodářské sankce tlačí dolů i další měny ve střední a východní Evropě. Na slabší měně ale zdejší exportéři mohou vydělat a některým už se to od intervence ČNB povedlo. Například firma Grund z Trutnovska, která vyváží koupelnové doplňky do více než čtyřiceti zemí světa. „Náš roční obrat je asi 200 milionů korun. Slabší kurz koruny nám zvýší tržby v korunách o pět procent,“ potvrzuje ředitel podniku Jiří Grund.

Zatímco pro vývozce je levná koruna výhodná, těm, kteří materiál pro svou výrobu nakupují v zahraničí, se prodražila. Například chrudimská dřevařská firma prodává většinu svých výrobků v Česku. Od začátku roku tak společnost kvůli oslabené měně přišla o necelé dva miliony korun. Aby ztrátu vykryla, nezbývá než postupně zdražovat. „Snažíme se dosáhnout v našich prodejních cenách kompenzace toho rozdílu v kurzu,“ říká jednatel firmy Jan Ficek.

Listopadová intervence ČNB byla pro některé podnikatele překvapením a nestihli se na budoucí vývoj finančního trhu předem připravit. Podobným situacím chce v budoucnu zabránit Asociace malých a středních podniků. Pravidelnými zprávami a semináři o vývoji měny bude podnikatele učit, jak poznají, kdy může měna opět začít posilovat. Podle centrální banky to bude ale až v roce 2016.

Události: Rekordně slabá koruna (zdroj: ČT24)