V nabídce květinářství je stále více tuzemských květin

Praha – Přestože většina květin na českých pultech stále pochází z cizích zemí, prodejny se častěji obracejí k tuzemským pěstírnám. Trend poptávky zákazníků po českých květinách pociťují i samotní pěstitelé a rozšiřují produkci. Některým se přitom daří květiny i vyvážet.

I přes mírný nárůst exportu se do České republiky dvě třetiny květin stále dováží především z Nizozemska. V poslední době ale pro dovážené květiny představují ty české stále silnější konkurenci. Jen loni zahradníci vyprodukovali květiny a sazenice téměř za čtyři miliardy korun. Podle Jiřího Dusbaby z Asociace zahradnických společenstev se nejsnáze konkuruje z dálky dováženým nebo na převoz náročným rostlinám v květináči.

Za květiny v květináči utratí čeští zákazníci nejvíce peněz, až na druhém místě jsou řezané. V průměru u nás lidé vytáhnou z peněženky ročně kolem tisícikoruny za květiny. S cenami hýbou hlavně svátky - v první řadě zejména únorový svatý Valentýn. Máloko ale ví, že jejich odbyt hodně závisí také na počasí. Sami prodejci uznávají, že během slunečných dnů odbyt narůstá.

Předseda Svazu květinářů a floristů České republiky Jiří Horák začátkem srpna uvedl, že na prodeji květin se právě loňské počasí znatelně podepsalo. „Vloni jsme poprvé zaznamenali v celém oboru stagnaci, ale věřím, že letošní rok už bude o něco lepší,“ prohlásil. Svaz květinářů a floristů ČR sdružuje na 130 členů.

Květinářství Černý v Jaroměři
Zdroj: ČT24/ČTK

Například v jaroměřickém skleníku vyšlechtí za rok tři nebo čtyři nové odrůdy, ke svým výtvorům mohou počítat třeba i bolivijskou begónii. “Má tu speciální vlastnost, že se dá pěstovat na slunci, což normální begonie nezvládne,“ přiblížil majitel Jan Černý. Nové odrůdy se vyznačují nezvyklými barvami i tvary, drtivá většina z nich skončí na zahraničních trzích.

Šlechtění nových odrůd zabere přibližně pět až deset let. Na příští rok firma chystá například petúnii, jejíž květ bude mít žlutý jícen a růžový okraj. „Samozřejmě se objevují zajímavé novinky, ale třeba v České republice je tradičně největší zájem o červené odrůdy. Například v Japonsku jsou oblíbené jemné pastelové barvy,“ tvrdí Jan Černý.

  • Průměrná útrata jednotlivce za loňský rok           850 Kč
  • Loňská produkce květin a sazenic v ČR     4 miliardy Kč
Obliba původem českých květin roste (zdroj: ČT24)