GMO losos možná brzy dostane zelenou

Washington – Lidstvo možná čeká revoluce ve výrobě potravin. Historicky první geneticky šlechtěné maso by se mohlo dostat běžně na stůl. Jednání společnosti AquaBounty Technologies, která vyšlechtila upraveného lososa, a Americké organizace pro kontrolu potravin a léčiv už trvá přes 5 let. Do šedesáti dnů by měl padnout definitivní verdikt.

Důvod, proč manipulovat s lososím geonomem, je nasnadě. Geneticky modifikovaná ryba roste až dvakrát rychleji, a to až do téměř trojnásobné velikosti. „V naší rybě nejsou žádné nové hormony ani jiné nebezpečné látky. Jen jsme vyměnily jeden gen v DNA, takže losos si sám produkuje čistě přírodní růstový hormon, a to po celý rok,“ vysvětluje Elliot Entit z AquaBounty Technologies.

Aktivisté ale geneticky modifikovanému lososovi přezdívají Frankenfish a chtějí víc času na zkoumání možných účinků na lidský organismus a alergických reakcí. Podle nich ještě neproběhly všechny testy, které by prokázaly, že je bezpečné rybu jíst. Vážná debata se vede také kolem označovaní takto upravených potravin.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Produkce lososů celosvětově za poslední dva roky klesá. Asi dvě třetiny globální produkce ovládají Norsko a Chile. Upravený losos by mohl způsobit revoluci v celém rybářském průmyslu – snížil by náklady na produkci až o 35 procent. Nově by se mohl totiž chovat i ve vnitrozemí.

To, zda se za několik let bude běžně dostávat geneticky upravené maso na jídelníčky, rozhodují i investoři. Třeba vědci z univerzity v Ontariu hledají finanční podporu na výzkumy geneticky šlechtěného prasete.