Ministři chodí lobbovat za Babišem, zatím jim slíbil 12 miliard

Praha - Vládě sice oficiálně začaly prázdniny, u ministra financí Andreje Babiše (ANO) se ale dveře netrhnou. Šéf resortu odstartoval sérii jednání o rozpočtu na rok 2015 a ministři přichází lobbovat za peníze pro své resorty. Babiš zatím slíbil, že jim do rozpočtů přidá zhruba 12 miliard korun. Půjdou především na platy zaměstnanců, ale také na investice nebo do výzkumu. I když ministři odcházejí většinou spokojeni, stále zůstávají požadavky v řádech miliard k dalšímu jednání. To má jít do finále v září.

Šéf průmyslu Jan Mládek (CSSD) přišel požádat o stovky milionů korun. Lobboval ale i za vědu a inovace. „Věda a výzkum je průřezová záležitost, tam se musí vést další jednání, aby to bylo zkoordinováno,“ podotkl. O vědu se stará i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který nyní jedná mimo jiné s Akademií věd. Za Babišem má přijít se souhrnným číslem koncem týdne.

S výsledkem schůzky na financích je zatím spokojený ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), kterému se podařilo získat přes dvě miliardy navíc. Díky tomu může na příští rok garantovat zvýšení platů pracovníků ministerstva o 3,5 procenta. Lidé z brněnského technického muzea si tak například průměrně měsíčně přilepší o víc než 500 korun. Další peníze půjdou i na živé umění nebo na záchranu památek.

Ministři smlouvají s Babišem o peníze na své resorty (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce získalo navíc 3,3 miliardy

Spokojená odcházela od Babiše i šéfka resortu práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Do rozpočtu se jí zatím podařilo získat 3,3 miliardy navíc. Většina peněz má jít na chod ministerstva, tedy i na zvýšení platů. 750 milionů korun pak na platy v sociálních službách a zbytek na sociálně právní ochranu dětí. Naopak peníze na dávky se zatím navyšovat nebudou, i když na ně ministerstvo žádalo skoro pět miliard korun. „Budeme v průběhu roku sledovat analýzy a čerpání. Máme příslib ministerstva financí, že dávky budou v případě potřeby navýšeny,“ dodal náměstek Martin Kučera.

Kolik chtějí ministerstva od šéfa financí
Zdroj: ČT24

Ministerstvo pro místní rozvoj sice nežádalo o peníze na provoz, požaduje ale téměř půl miliardy na investice, které nemohou být hrazeny z evropských fondů. Jde především o místní komunikace a domy s pečovatelskou službou. Peníze mají přislíbené i další resorty. Životní prostředí chtělo 175 milionů korun mimo jiné na kosení luk nebo na povodňovou službu. Resort zdravotnictví žádal o 1,4 miliardy na investice do zdravotnických zařízení nebo na dohled nad zdravotními pojišťovnami. Ministr zemědělství dostal příslib 916 milionů korun na navýšení dotací a růst mezd.    

Babiš: Stále držím deficit 100 miliard

„Ještě nás čekají těžká jednání s panem Chovancem (ministr vnitra), který má vždy vysoké nároky a hlavně slibuje velké věci. Pak přijde ještě pan Chládek (ministr školství),“ poznamenal k jednáním Babiš. Ještě v květnu mluvil o tom, že je rozpočet na rok 2015 napjatý. Vláda ale podle něj počítá s lepším makroekonomickým vývojem i výběrem daní. „Stále držím deficit 100 miliard,“ řekl v Událostech ČT. Jediný ministr, který jeho resort nenavštíví, je Jiří Dientsbier (ČSSD). Oficiálně totiž působí pod hlavičkou Úřadu vlády, a nemá proto rozpočet, o kterém by mohl vyjednávat.

O dělbu peněz mezi jednotlivá ministerstva se vede bitva pravidelně každý rok. Pořadí těch, která dostávají nejvíc, se příliš nemění. První místo drží s více než půlbilionem korun resort práce a sociálních věcí, který rozděluje důchody a dávky. Na druhém místě je školství, které bude hospodařit s necelými 130 miliardami, následuje vnitro s více než padesáti miliardami. Naopak na konci žebříčku figurují životní prostředí s místním rozvojem - ministerstva, která sice spravují miliardy z evropských fondů, ale zásadní výdaje mají jen za platy zaměstnanců.