McDonald's se po kauze s prošlým kuřecím propadly tržby

Los Angeles – Největší řetězec rychlého občerstvení na světě McDonald's čelí ekonomickým problémům. Tržby se mu v červenci propadly na většině světových trhů. Na vině je podle odborníků hlavně nedávný skandál s prošlým kuřecím masem z Číny. Některé pobočky v Asii už proto stahují z prodeje všechny masné produkty. Firma navíc nemá dobré vyhlídky ani na domácím trhu ve Spojených státech.

McDonald's se po kauze s prošlým kuřecím propadly tržby (zdroj: ČT24)

McDonald's v minulosti čelil poměrně úspěšně dlouholeté antikampani ze strany dietologů i rostoucí konkurenci. Na obvinění z použití prošlého kuřecího už byl ale krátký. Utrpěl v Asii, na Blízkém východě i ve Spojených státech. Prapor firmy držel vzhůru jen starý kontinent. Veřejná omluva představitelů firmy se tak zatím míjí účinkem.

Nedávný skandál podle odborníků odhalil další, možná ještě rozsáhlejší problém. Největší světový řetězec prý zaostává hlavně v oblasti nových produktů a výběru kvalitních dodavatelů. Podle poradenské společnosti Technomic by tak mohl McDonald's brzy ujet vlak. „Když se podíváte na ostatní řetězce, více se zaměřují na základní suroviny. Ať už mluvíme o mase, přílohách nebo pečivu. To je přesně to, co dnes spotřebitelé požadují, a McDonald's by si to měl rychle uvědomit,“ uvedl viceprezident Technomic David Henkes. 

Další úder McDonald's zřejmě zasadí domácí trh. Podle spotřebitelského magazínu Customer Reports dávají Američané čím dál častěji přednost zdravějším pokrmům a menším řetězcům. I když loni firma celosvětově dosáhla tržeb ve výši 30 miliard dolarů, návrat zákazníků pod zlaté oblouky to podle analytiků zdaleka znamenat nemusí.