Japonsko léčilo deflaci, odneslo to výrazným propadem ekonomiky

Tokio - Japonská ekonomika se ve druhém čtvrtletí prudce propadla, a to o téměř sedm procent. Šlo tak o největší pokles od roku 2011, kdy zemi postihlo ničivé zemětřesení. Tentokrát je za oslabením ekonomiky zvýšení daně z obratu.

Třetí největší ekonomika světa se skoro dvě desetiletí potýkala s deflací. Teď se s ní rozhodla vláda bojovat - zvýšením daně z obratu. A výsledek se dostavil. „Tak jak jsme očekávali, před daňovým zvýšením v dubnu se na poslední chvíli zvýšila poptávka,“ vysvětlil japonský ministr financí Akira Amari. 

Japonská vláda začátkem dubna zvýšila daň z obratu na osm procent z předchozích pěti procent, což mělo negativní dopad na spotřebitelskou poptávku. Soukromá spotřeba, která v Japonsku zajišťuje zhruba 60 procent ekonomické aktivity, se ve druhém čtvrtletí propadla o pět procent.

Raketový růst cen

Jenže po zvýšení daňové sazby se ceny v květnu vyšroubovaly nejvíc za posledních 32 let. A domácnosti tak přestaly rázem utrácet. „Hlavním důvodem toho poklesu je zvýšení daní v Japonsku. Soukromá poptávka se kvůli tomu ve druhém čtvrtletí skoro zhroutila,“ říká analytik Reuters Andy Mukherjee. 

Pád japonské ekonomiky (zdroj: ČT24)

Ekonomika se kvůli tomu ve druhém čtvrtletí propadla skoro o sedm procent. Přitom v prvních třech měsících roku si připsala víc než šestiprocentní růst. Vláda i centrální banka s tímto krokem ale podle svých slov počítaly a věří, že propad ekonomiky je jen přechodný. Některé odhady tak počítají ve třetím čtvrtletí s růstem HDP o tři až pět procent. 

Centrální banka zatím neplánuje nová opatření na podporu hospodářského růstu. Pokud by však budoucí vývoj ekonomiky zaostal za očekáváním, mohlo by to vyvolat tlak na zavedení dodatečných stimulů. Řada analytiků však předpokládá, že ekonomika ve třetím čtvrtletí oživí, protože negativní dopad vyšší daně z obratu poleví. Některé odhady počítají s růstem HDP o tři až pět procent.