Stát si chce posvítit na neodbornost realitních makléřů, chystá nový zákon

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj chystá zákon, který chce určit jasnější pravidla podnikání pro realitní makléře. Nově by podle státu měli zprostředkovatelé prokazovat odbornost. Společnosti obchodující s nemovitostmi by také musely být pojištěny proti škodě anebo vést dva účty, aby peníze od klientů nemohly zpronevěřit.

Ministerstvo pro místní rozvoj chystá jasná pravidla pro realitní makléře (zdroj: ČT24)

Realitní kanceláře umí sehnat byt, dům či pozemek na klíč, mnohdy se ale dopustí chyb, které pro klienty mohou být velkou komplikací. Situaci má zlepšit nový zákon. „Je potřeba nějakým způsobem přesně vydefinovat, co všechno realitní kancelář musí udělat v rámci této činnosti,“ přiblížila ředitelka odboru veřejných dražeb ministerstva pro místní rozvoj Zdeňka Niklasová.

Chyby jsou často přitom přímo ve smlouvě. Manželé Dítětovi chtěli získat pozemek včetně ruiny domu. Jenže netušili, že v dokumentu není o stavbě ani zmínka a že tak kupují jen půdu pod ní. „Když tam bylo napsáno zastavěná plocha a nádvoří, tak jsem si myslel, že prostě kupujeme i ten dům,“ vzpomíná Miroslav Dítě.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Dům od původního majitele získali nakonec zadarmo. Daň z převodu nemovitosti - asi 25 tisíc korun - ale ze své kapsy nechtějí platit ani oni ani realitní kancelář. I proto by podle ministerstva měly mít všechny společnosti obchodující s nemovitostmi pojištění odpovědnosti za škodu. Každý makléř by taky musel prokázat svou odbornost. „Je to vzdělání, určitě to je praxe, určitě to jsou znalosti z konkrétních oborů,“ jmenuje Niklasová.

Makléřů je mnoho, věří jim stále méně lidí

Docházet by už nemělo ani k tomu, že z trhu zmizí nejen realitní kancelář, ale i peníze, které jí klienti svěřili. Řešením tak mohou být dva oddělené účty. Ten, kam finance posílají zákazníci, by nepodléhal exekuci.

Česko je jednou z mála evropských zemí, kde lze v oboru realit podnikat bez větších omezení - stačí být starší 18 let a mít čistý trestní rejstřík. I proto možná makléřům věří stále méně lidí. Výdělek za prodeje a pronájmy se ročně blíží k pěti miliardám korun, přes realitní kanceláře jde ale jen polovina z těchto obchodů. „Těch lidí, kteří to dělají, je mnoho, a to svědčí o tom, že to dělá spousta lidí, kteří na to nemají kvalifikaci,“ poznamenal generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka. Některé realitní kanceláře se podobná pravidla snaží do praxe zavést už teď.  A vláda plánuje, že zákon vstoupí v platnost až v roce 2017. 

Vydáno pod