Obchodníci falšují původ potravin, lidé chtějí ty z Česka

Praha – Zákazníci v obchodech čím dál častěji sahají po ovoce a zelenině, které pocházejí z Česka. Ne vždy je ale tvrzení obchodníka o původu pravdivé. Upozorňuje na to i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která právě falšování původu potravin považuje za jeden z nejvážnějších a nejčastějších přestupků.

Události: Ovoce a zelenina z Česka - obchodní značka na vzestupu (zdroj: ČT24)

Země původu musí být u ovoce a zeleniny uvedena na obale nebo na regálu. Jenže obchodníci nejen v malých prodejnách údaje často neuvádějí vůbec nebo je uvádějí špatně. Nejčastěji inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce našli prohřešky u chřestu nebo košťálové zeleniny. Z ovoce nejčastěji nevyhověly hrozny a jahody.

Na rozdíl od zeleniny a ovoce, u masa se kromě hovězího a ryb země původu uvádět nemusí. „Každý zákazník může opsat registrační číslo zvířete a na internetu si zjistí původ,“ uvedl Roman Souček, odpovědný vedoucí za maso a uzeniny. Povinné značení masa by měla přinést i nová pravidla Evropské unie. Důvodů, proč zákazníci chtějí znát původ potravin, je víc. Chtějí podpořit české producenty, jindy jde o závažnější informaci. Třeba když produkty některé země můžou představovat zdravotní riziko.

Výzva Jurečky zůstala na papíře, státní instituce nemůžou ovlivnit jídlo v jídelnách

Více Českých potravin na našich talířích chce i ministerstvo zemědělství. Vyzvalo proto občany, aby tuzemské potraviny při nákupu upřednostňovali. „Je to o tom, že pokud ten, kdo je zodpovědný za nákup, může rozhodnout mezi například bramborami, které může nakoupit od nás nebo ze zahraniční za stejnou cenu, tak aby tu preferenci dal výrobku z České republiky,“ konstatoval ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ten přišel také s plánem, aby státní instituce odebíraly víc českých potravin. Stravování státních úředníků ale zajišťují až na výjimky externí firmy a ministři jim nařídit nemůžou, jaké suroviny mají nakupovat. „Mohl by tady dát prostor novelizovaný zákon o zadávání veřejných zakázek, aby tím jediným kritériem nebyla pouze cena (…) Sociálně zodpovědné zadávání veřejných zakázek, ať jde o potraviny nebo o cokoliv jiného, je věc, která je v této době nezbytně nutná,“ podotkl.

Jisté není ani to, jestli ruské sankce na dovoz masa, mléka, ovoce a zeleniny, ovlivní jídlo, které dostávají na tácy děti ve školách. Kuchařky se zde dívají hlavně na cenu a ministr školství jim nic nařídit nemůže.