Lidé na telefonní budky nezanevřeli ani v době mobilů

Praha - I přes masivní rozšíření mobilních telefonů v uplynulých deseti letech mají klasické telefonní budky v Česku stále řadu příznivců. Jen v loňském roce z nich lidé uskutečnili téměř pět milionů hovorů, zhruba 200 tisíc hovorů ročně představuje tísňové volání nebo hovory v krizových situacích. Firma O2, které koncem letošního roku končí smlouva na provoz státem dotovaných přístrojů, bude automaty spravovat zřejmě i další tři roky.

I přestože se za posledních deset let počet veřejných automatů snížil asi na polovinu, mají stále význam především v místech, která nejsou zcela pokryta signálem mobilních operátorů. Podle ČTÚ dokonce v malých obcích stoupá počet případů, kdy lidé volají z telefonních budek na Linku bezpečí. Nejvyužívanější automaty jsou ale také v centrech velkých měst, na nádražích, letištích, v turistických oblastech nebo u obchodních center.

O2 provozuje v současné době v celé České republice celkem 12 340 veřejných telefonních automatů. 5 500 dotuje stát, zbytek funguje na komerční bázi. Telefonní budky totiž nabízí rozsáhlou síť reklamních ploch. „V místech, kde jsou nerentabilní, je ponecháme, protože si na sebe díky reklamní ploše dokážou vydělat,“ uvedl mluvčí O2 Martin Žabka. 73 procent z celkového počtu je na mince, 27 procent na karty.

Kromě O2 nikdo nemá zájem

Současný provozovatel telefonních budek firma O2 bude zřejmě státem dotované veřejné telefonní automaty spravovat i následující tři roky. Do tendru ČTÚ na jejich provoz se totiž přihlásila jako jediná. Současná smlouva O2 vyprší na konci letošního roku.

Z telefonní budky knihobudka

Počet veřejných telefonních automatů se však bude v následujících letech postupně snižovat. V současnosti musí být budka ve všech obcích do 2000 obyvatel a do 5000 obyvatel v případě, že v lokalitě není dostatečně silný mobilní signál. V roce 2016 by měl být veřejný telefonní automat povinný v obci do 1 500 obyvatel a o rok později v obci s méně než 1 000 obyvateli.

Vysloužilé telefonní budky se O2 snaží recyklovat a přivést znovu k životu. I proto společnost podpořila v rámci programu Think Big vznik tzv. Knihobudek. Jedná se o neziskový projekt, který mění vysloužilé telefonní budky na malé veřejné knihovny. Aktuálně jich je v Praze sedm.