DPP si došlápne na neplatiče. První varování přijdou tento týden

Praha – Černým pasažérům již brzy zaklepe na dveře Česká pošta, která se chystá vymáhat pokuty u více než 100 tisíc cestujících, kteří se v minulosti přepravovali bez jízdenky. Jejich dluh pražskému Dopravnímu podniku celkově sahá k téměř 700 milionům korun.

Proč hodlá pohledávky vymáhat právě Česká pošta? Finanční závazky z let 2012 a 2013 totiž odkoupila od dopravního podniku inkasní společnost Fidentia. Ta se posléze dohodla s poštou, která chce dlužníky oslovit v několika vlnách prostřednictvím své služby DINO.

První várku upomínkových dopisů rozešle pošta dlužníkům již zítra. Ti pak budou moci částku uhradit na pobočce, nebo si případně dohodnout splátkový kalendář.

  • Pokud dlužník dluh uzná a rozhodne se ho zaplatit, sníží se o 500 Kč, a zároveň nemusí zaplatit úroky za dobu existence dluhu.

U většiny pohledávek přistoupila Fidentia k jejich soudnímu vymáhání. Pokud dlužníci přistoupí na nabídku služby DINO, vyhnou se možné exekuci, protože věřitel soudní řízení zastaví.

Pokuty od 1. září
Zdroj: ČT24

Od roku 2012 řešilo DINO sta tisíce pohledávek. Úspěch slavilo při zakázce pro Český rozhlas na podzim loňského roku, kdy z 12 tisíc oslovených domácností, které dlužily za zákonnou platbu rozhlasového poplatku, svůj dluh uhradila polovina z nich. DINO navíc nabývá na významu od letošního července, kdy si advokáti nemohou účtovat za řešení dluhů vyšší ceny a přestává být pro ně zajímavé vymáhání drobných částek od velkého počtu dlužníků.

Vydáno pod