Stát chce omezit nekalé praktiky podomních prodejců energií

Praha – Místo dvou týdnů by nyní mohli mít zákazníci na vypovězení smlouvy o dodávkách energií i několik měsíců. Nový zákon má lépe ochránit české domácnosti před tlakem podomních prodejců. Podle zjištění České televize dávají firmy brigádníkům za získaný podpis i víc než 2 000 korun.

Zákazníci, kteří pod nátlakem vyměnili dodavatele energií, by mohli mít nově víc času na to, aby vzali své rozhodnutí zpět. Lhůta čtrnácti dnů by se totiž nepočítala ode dne podpisu smlouvy jako nyní, ale až od zahájení dodávek. To může trvat i několik měsíců.

Stejnou možnost dává lidem nový občanský zákoník. Jenomže energetici se dosud řídí spíš zákonem energetickým. „Všechny smlouvy, které se týkají dodávek elektřiny, jsou v režimu energetického zákona, a ten zatím nepočítal s možnostmi, které dává občanský zákoník,“ uvedl předseda představenstva OTE Jiří Šťastný. Právě energetický zákon se má nyní změnit ve prospěch zákazníků.

Na rozsah byznysu se smlouvami podomních prodejců upozornila kauza z loňských Vánoc. Tisícům lidí uprostřed topné sezony vyhrožovali alternativní dodavatelé pokutami a odpojením proudu. Firmy Centropol a Bohemia Energy se takto přetahovaly o zákazníky. Obě přitom měly na smlouvách jejich podpisy, převážně získané doma najatými brigádníky.

Události: Více času na zrušení smlouvy o změně dodavatele energií (zdroj: ČT24)

Jak potvrdil České televizi jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík, provize brigádníka za uzavřenou smlouvu činí řádově několik tisíc korun. Externisty ale najímají i další dodavatelé, včetně toho největšího – energetické skupiny ČEZ. Všechny společnosti svorně tvrdí, že jejich lidé dodržují přísný kodex.

Novela energetického zákona nyní zamíří na jednání vlády – pokud ji kabinet schválí a souhlasit budou i zákonodárci a prezident, čas na rozhodnutí o změně dodavatele energií se českým zákazníkům znatelně prodlouží.

Vydáno pod