Babišův resort vydá dluhopisy za 674 miliard

Praha - Ministerstvo financí plánuje vydat další dluhopisy za více než 674 miliard korun. Počítá s tím návrh zákona o státním dluhopisovém programu, který dnes schválila vláda. Částka by měla pokrýt letošní i loňský schodek rozpočtu. Další miliardy by pak měly umazat dluhy v příštích dvou letech.

Ministerstvo nicméně uvádí, že celková hodnota vydaných dluhopisů bude nakonec záviset na skutečném hospodaření letošního státního rozpočtu. Jeho vyhlídky se totiž po dva dny starém zveřejnění srpnových čísel výrazně zlepšily. Podle ekonomů je v současnosti reálné, aby státní kasa na konci roku skončila s 90miliardovým schodkem. Schválený deficit je přitom o celých 32 miliard vyšší.

David Kufa, makléř, Conseq

"Jedná se o návrh zákona, kterým se ministerstvo financí snaží získat povolení k provádění refinancování státního dluhu. Zahrnuje to jak předchozí schodky z let 2013–2014, tak i refinancování starého dluhu v letech 2015–2016. Nyní se nejedná o žádné nové dluhopisy."

Podle materiálu bude totiž navrhovaných 482 miliard korun využito na splacení jistin starších státních dluhopisů, které jsou v roce 2015 a 2016 splatné. Mezi ně patří například emise domácích dluhopisů z roku 2005 za 58,9 miliardy korun, emise z roku 2010 za 65 miliard korun nebo i dluhopisy v eurech vydané v roce 2009 s pohyblivou úrokovou sazbou za 300 milionů eur.

„Emise státních dluhopisů podle tohoto zákona povede ke zvýšení státního dluhu o jmenovitou hodnotu prodaných státních dluhopisů určených ke krytí schodku státního rozpočtu, tedy nejvýše o 192,2 miliardy korun. Jmenovitá hodnota prodaných státních dluhopisů určených k úhradě splátek státního dluhu zvýší státní dluh jen dočasně,“ vysvětlil resort.

Dluhopisy za několik stovek miliard ale nebudou nabízeny občanům. „Jedná se o velké dluhopisy, které se nabízejí přímo bankám,“ vysvětlil makléř společnosti Conseq David Kufa. Přitom občany na pomoc státnímu rozpočtu poprvé povolal tehdejší šéf státní kasy Miroslav Kalousek. Zájem o ně byl tehdy veliký. Na podzim roku 2011 si od nich půjčil přes 20 miliard korun. 

A na čem dalším se dnes vláda shodla?

  • posvětila návrh novely zákona o hospodaření energií, která by mimo jiné měla ulehčit prodej nebo pronájem starších domů. Při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947 by už neměl být potřeba průkaz energetické náročnosti. Novela byla na programu vlády již před týdnem, ministři ji ale nestihli projednat. Dosud musí mít průkaz energetické náročnosti všechny prodávané nebo pronajímané budovy.
  • schválila návrh novely zákona o investičních pobídkách. Nový systém má udržet Česko atraktivní pro zahraniční investory i po červencovém snížení maximální výše veřejné podpory. Zavádí například speciální ekonomické zóny, na investiční pobídky by také měly nově dosáhnout datová centra a call centra. Víc regionů také bude moci žádat o příspěvek na pracovní místo. Novela by měla vstoupit v účinnost od ledna příštího roku.