WEF: Česko se výrazně zlepšilo v konkurenceschopnosti

Ženeva/Praha – Česká republika si v letošním žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra polepšila o devět míst na 37. příčku. Fórum celkem porovnalo 144 zemí, v čele pelotonu je stále Švýcarsko.

WEF: Česko se zlepšilo v konkurenceschopnosti (zdroj: ČT24)

Světové ekonomické fórum (WEF) porovnává země podle 12 faktorů. Ty zahrnují například infrastrukturu, vzdělání, efektivitu pracovního trhu, technologickou připravenost nebo inovace. Autoři vycházejí z dat OSN a dalších mezinárodních organizací, která doplňují vlastním průzkumem mezi 15 000 zástupci firem.

Česko se díky zlepšení o devět míst vrátilo zhruba na pozici, kterou obsadilo před dvěma lety. Podle analytiků přispěla k vyššímu hodnocení rostoucí ekonomika a dobrá kondice průmyslu. Stát má ale pořád velký prostor ke zlepšení. „Takovou Achillovou patou české konkurenceschopnosti je naprosto zoufalá česká veřejná správa. Před námi je třeba Portugalsko, dokonce Čína je deset příček před námi,“ upozornil Václav Franče z Raiffeisenbank.

Ještě v loňském roce Česko kvůli recesi v podobných žebříčcích klesalo (více zde nebo zde). Pokud bude ovšem hospodářství nadále růst a podaří se odbourat velké byrokratické překážky, mohla by země v příštích letech atakovat první dvacítku nebo dokonce patnáctku.

Klíč k úspěchu? Podpora investic a rozvoj talentů

Všechny země na prvních příčkách mají jedno společné: dosáhly velmi dobrých výsledků v oblasti investic na podporu inovací a v rozvoji talentů. „Tyto chytré a cílené investice byly možné díky koordinovanému přístupu na základě pevné spolupráce veřejného a soukromého sektoru,“ zdůraznilo WEF.

Švýcarsko skončilo na prvním místě pošesté za sebou. V první desítce se umístilo ještě pět evropských zemí, zbytek s výjimkou Spojených států obsadili Asiaté. Čína, která má druhou největší ekonomiku na světě, si polepšila o jednu příčku na 28. místo. Jiné rozvíjející se tržní ekonomiky jako Brazílie, Indie nebo Turecko v hodnocení klesly. Sousední Slovensko skončilo na 75. místě, loni bylo o tři pozice níž.

„Žebříček sestavený WEF je nejkomplexnější publikací co do rozsahu zemí i co se týká indikátorů, které zahrnuje. Je to nejprestižnější zdroj informací,“ říká hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Ilustrační foto
Zdroj: EPA/QUILAI SHEN/ISIFA

Světové ekonomické fórum, které každoročně pořádá setkání politických a podnikatelských špiček v luxusním švýcarském lyžařském středisku Davosu, upozornilo, že zdraví globální ekonomiky je ohroženo, a to navzdory podpoře centrálních bank. Ty svou expanzivní měnovou politikou v posledních letech výrazně přispěly k růstu ve Spojených státech, Japonsku nebo Velké Británii. Fórum se domnívá, že spíše než měnová stimulace zajistí trvalý růst strukturální reformy a investice, které podpoří produktivitu.

Žebříček konkurenceschopnosti zemí

(v závorce je uvedeno loňské pořadí) 

1. Švýcarsko (1)       

2. Singapur (2)          

3. USA (5)     

4. Finsko (3)  

5. Německo (4)         

6. Japonsko (9)         

7. Hongkong (7)        

8. Nizozemsko (8)     

9. Británie (10)           

10. Švédsko (6)

…                    

28. Čína (29)  

…                    

36. Portugalsko (51)

37. Česká republika (46)

38. Ázerbájdžán (39)

…                    

75. Slovensko (78)

…        

142. Jemen (145)

143. Čad (148)

144. Guinea (147)

Zdroj: World Economic Forum

Vydáno pod