OVM: Drábek se s odboráři sejde k otázce platových tarifů

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se den po plánovaném protestu - tedy ve středu - znovu sejde s odboráři. Jednat budou o systému platových tabulek a tarifů, který chce šéf resortu změnit. Současné nastavení je podle něj neudržitelné a zastaralé. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Vládě předložil návrh, aby pevná složka platu byla o třetinu větší než pohyblivá. Vlastní návrhy by měly předložit i odbory.

Už jen dva dny zbývají do prvního velkého protestu odborů proti Nečasově vládě. V úterý chtějí dát odbory najevo v centru Prahy, že se nehodlají smířit s 10procentním snížením platů státních zaměstnanců a změnám v zákoníku práce. Účastnit se protestu hodlají zástupci 19 odborových svazů a občanských iniciativ. Nečasova vláda trvá na svém, odbory nicméně také.

„Vláda se zavázala, že sníží objem platů ve státní správě o 10 procent, ale zároveň se zavázala, že vytvoří nástroje, aby nedošlo k poklesu kvality služby státu vůči občanům,“ připomněl dnes v Otázkách Václava Moravce ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) vládní závazek.

Drábek chce změnit poměr pevné a pohyblivé složky mzdy

Vládě Drábek již předložil návrh, aby pevná složka platu státních zaměstnanců byla o třetinu větší než pohyblivá. „Dnes ten poměr tarifního platu a osobního příplatku je 7:1. Ten můj návrh, který předkládám vládě, má tento poměr změnit tak, aby ta složka, která je motivační, znovu zdůrazňuji předem přiznávaná – ten osobní příplatek – aby tvořila větší díl než jenom osminu toho, co přiznává zaměstnavatel. Můj návrh byl takový, aby se změnil poměr tak, aby tarifní plat ku osobnímu příplatku byl 4:3,“ vysvětluje Drábek.

„Situace dnešních tarifních tabulek je taková, že v nejnižším tarifu je základ 6 550 korun, to není možné, aby ten nejnižší tarif byl tak hluboce pod průměrnou mzdou, a není možné, aby nejvyšší tarif byl pětkrát vyšší. Takový systém je do budoucna neudržitelný,“ dodává.

Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) s takovou změnou systému tarifů nesouhlasí. „Systémy jsou zavedené, jsou obdobné i v cizích zemích, fungují. Problém je, že měnit systém v situaci, kdy nemám peníze v kase, to prostě není férové. Vláda zastírá to, co skutečně chce. Když snížíme tarify, tak na pohyblivé složky prostě nebude, protože v měšci peníze nejsou. Lidé půjdou s platem o tisíce korun dolů, jak se zajistí, že v té pohyblivé složce ty peníze dostanou,“ ptá se Škromach. Jeho představa je taková, že by zhruba 80 procent tvořil tarifní plat a 20 procent osobní příplatek.

Jaromír Drábek v Otázkách Václava Moravce:

„Dnes je to tak, že 87 procent platu je dáno zákonem, tarify a zákonnými příplatky, které zaměstnavatel nemůže ovlivnit, to je příliš velké procento.“


Odbory se změnou tarifní části platů zatím nesouhlasí

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyhlásil stávkovou pohotovost a při nedohodě vlády s odbory plánuje stávku na 15. října, tj. první den komunálních a senátních voleb. Prezident Klaus to označil jako zbytečnou provokaci. „My se pouze snažíme upozornit na věc, která se nám zdá naprosto nepřijatelná. Bylo to rozhodnutí zástupců 150 odborových organizací zaměstnanců, kteří pracují v příspěvkových organizací ve zdravotnictví a v sociálních službách,“ tvrdí místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ještě před výhrůžkou stávky vyjednal pro zdravotníky zvláštní platovou tabulku, která má snížení mezd řešit jinak než u ostatních státních zaměstnanců. „Pan ministr Heger o tom zatím pouze hovoří, ale žádný konkrétní návrh jsme zatím bohužel nedostali. Termín stávky je také závislý na tom, jestli s tím budou souhlasit naši členové. Konečná organizace spočívá na nich,“ uzavírá Žitníková. Na kompromis mezi plány ministra Drábka a zájmy odborových svazů tak v případě stávky zdravotníků zbývá takřka měsíc. Úterní protest už je ale hotová věc, protože ministr má další jednání s odboráři naplánováno až na středu ráno.

Zdeněk Škromach v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24