Bezpečnější budoucnost? Upravená Honda jezdí i bez řidiče

Tokio - Další automobilka představila prototyp auta bez řidiče. Upravený model Hondy se dokáže sám vyhnout překážce nebo třeba brzdit před omezením. Podobné vozy už představil Mercedes, Toyota nebo Google. V běžném provozu by se mohly objevit během několika let. Podle vývojářů je elektronika schopná reagovat rychleji a přesněji než člověk, tudíž je bezpečnější.

Upravený model Hondy jezdí i bez řidiče (zdroj: ČT24)

Do nového modelu stačí nasednout, najet na dálnici a pak můžete sundat ruce z volantu. „V určitých situacích prostě převezme vůz plnou kontrolu sám nad sebou - a dělá to, co je třeba,“ poznamenal vrchní technik Eric Blumbergs. 

Auto zvládne dodržovat bezpečnou vzdálenost, objet překážku, pokud potřebuje přejet do jiného pruhu, samo zapne blinkr a zařadí se. To vše díky několika radarům, kamerám, které sledují dění okolo vozu, a také GPS. Ta plánuje nejlepší možnou trasu a upozorňuje na maximální povolenou rychlost. „Naším konečným cílem je nulová nehodovost a samozřejmě také bezpečnost. Věříme, že právě tato technologie nám k tomu pomůže,“ říká Blumbergs. 

Google už dříve představil auto, v němž úplně chybí pedály i volant. Automatické vozítko bude spoléhat na mapy, které společnost vyvíjí speciálně právě pro tato auta bez řidiče. U vozítka je zatím omezená maximální rychlost na 40 kilometrů za hodinu (více zde).

Většina automobilek ale staví na stávajících systémech, které postupně automatizuje. „Podobné automatické systémy zřejmě uvidíte v autech okolo roku 2020,“ domnívá se Blumbergs.

Potřebné zákony zatím pokulhávají 

Technologie jsou připraveny, teď ovšem musí přijít na řadu legislativa. Ve většině zemí totiž zákony podobná auta na silnice nepustí. Výjimkou je třeba Nevada, Kalifornie či Velká Británie.