Česko-arabské partnerství: Ropa k nám, potraviny ven

Praha – Při hledání klíčových obchodních partnerů a nových odbytišť by Česku mohla pomoct Saúdská Arábie. Zejména v souvislosti s neustále skloňovanou ukrajinskou krizí a závislostí na Rusku se bohaté státy Perského zálivu přímo nabízí.

Česko by podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka mělo vsadit i na tyto trhy. Státy Perského zálivu mají velké množství nerostného bohatství. A toho si je vědomé i Česko. Mládek, který se netají záměrem rozvíjet ropné rafinerie, naznačil, že zvažuje i přístup arabských investorů do Unipetrolu. Inspiraci hledá třeba u našich sousedů.

Hussein Shobokshi, honorární konzul ČR v Saúdské Arábii

„Česká pověst v Saúdské Arábii je velmi dobrá, a to zejména v obchodní komunitě. Znají mnoho českých produktů – zejména z automobilového průmyslu… Chceme spolupracovat i v investicích do uhlí.“

„Myšlenka je taková – poučit se ze zkušeností sousedů, protože rakouská firma OMV je na jedné straně částečně státní, částečně je tam investor z Emirátů a společně firmu rozvíjejí na základě akcionářské smlouvy,“ vysvětluje ministr a dodává: „Ono totiž v tom ropném průmyslu je nejlepší, když firma má všechno – od ropného vrtu až po benzinovou pumpu.“

Saúdská Arábie disponuje i velkými zásobami plynu. Do zahraničí vyváží třeba stavební materiál - hlavně cement, bauxit, měď, zinek, vápenec a mramor. Dál pak do Česka míří plasty a hnojiva a ze zemědělských produktů – třeba jehněčí maso, melouny a citrusy.

Ekonomika ČT24: Spolupráce se Saúdskou Arábií (zdroj: ČT24)

Vývoz ze Saúdské Arábie

  • surová ropa
  • rafinované ropné produkty
  • plasty a ostatní chemické produkty (hnojiva apod.)
  • zemědělské produkty
  • stavební materiály

 Potenciální dovoz do Saúdské Arábie

  • potraviny
  • zemědělská technika
  • vojenská technika

A co může Česká republika naopak nabídnout Saúdské Arábii? Hlavním dovozním artiklem jsou potraviny. V tomto odvětví je velký zájem o investice do farem, zvířat a na místním trhu vznikají poptávky po zemědělské technice a krmivu. Saúdský trh pak nabízí příležitosti i pro české dodavatele služeb a výrobce vojenské a bezpečnostní techniky.

Saúdská Arábie je největší ekonomikou Blízkého východu a je ochotná obchodovat s libovolným partnerem na světě, včetně České republiky, říká honorární konzul ČR v Saúdské Arábii Hussein Shobokshi.

Česká republika dosud vyvážela hlavně do Egypta. Po arabském jaru ale export výrazně poklesl a Česko tak teď obchoduje hlavně se Spojenými arabskými emiráty a Izraelem. Saúdská Arábie je třetí nejdůležitější partner, když vezmeme dohromady oblast Severní Afriky a Blízkého východu. Od roku 2010 přitom vzájemný obrat roste.