Rusové až o polovinu omezili své cesty za hranice, včetně Česka

Moskva - Ruští turisté letos jezdí na dovolenou do zahraničí proti loňsku o 30 až 50 procent méně. Tamní cestovní kanceláře tak zažívají horší časy, než tomu bylo v krizovém roce 2009. Tehdy se pasivní cestovní ruch propadl o 15 až 20 procent. Na vině jsou hlavně krachy cestovek, zčásti ale i dopady sankcí, doplnila mluvčí svazu turistického průmyslu Irina Ťurinová. A celá situace se dotýká i tržeb v tuzemském turismu.

Irina Ťurinová, mluvčí svazu ruského turistického průmyslu 

„Jak zkrachovalo prvních čtyři až pět cestovních kanceláří, tak se prodej zájezdů skoro zastavil… Nedostatek oběživa a tvrdá konkurence na trhu, kde nabídka převyšuje poptávku, spustily dominový efekt, který přivodil kolaps několika dalších firem.“

V Rusku se nevyhnulo bankrotu 14 touroperátorů, což zasáhlo zhruba 130 000 ruských turistů. Problémy s platbou za ubytování a zpáteční letenku pak postihly kolem 56 000 klientů tamních cestovních kanceláří.

Ovšem současnou situaci na ruském trhu Ťurinová nepovažuje za nijak překvapivou. I další země podle ní prošly podobnou „čistkou“. Mluvčí se přitom odvolává například na Británii, kde v roce 2010 zkrachovala čtyřicítka společností. Za úpadkem ruských cestovních kanceláří stály také západní sankce, které prohloubily propad kurzu rublu.

Citelný propad zájmu ruských turistů postihl i Česko

S poklesem počtu ruských turistů se potýká i Česká republika, jenom v červnu zaznamenala čtyřicetiprocentní meziroční propad. Ještě loni přijelo z Ruska do Česka 759 000 turistů.

Letiště Karlovy Vary
Zdroj: Rychetský Jan/ČTK

Úbytek ruských turistů je nejvíc patrný v hlavním městě, které ve druhém kvartálu navštívilo o 23 000 obyvatel Ruské federace méně než ve stejném období před rokem. „V Praze tvoří ruští turisté asi 50 procent všech tržeb,“ upozornil analytik JLL Ondřej Novotný. 

Trend dokresluje i menší počet letů z Ruska. Zatímco například pardubické letiště ještě loni hlásilo rekordní počet odbavených ruských turistů, od letošního května jich ubylo o 15 procent. A stejný pokles postihl i letiště v Karlových Varech.