Hledáte byt? Vydražte si ho na internetu

Praha – Na trhu s realitami se rozmáhá nový způsob prodeje, a to elektronická dražba přes internet. Například města nebo jednotlivé městské části tak chtějí prodat prázdné byty i nebytové prostory. Vyvolávací ceny jsou zhruba na 80 procentech odhadní ceny.

Jeden z panelákových bytů, které Praha 14 nabízí, má 65 metrů čtverečních. Jeho vyvolávací cena je necelých 1,5 milionu korun. „Hledáme s přítelkyní bydlení blízko metra i přírodě, máme ale omezený rozpočet,“ říká student Ondřej Hybner během prohlídky bytu, do jehož elektronické dražby se chystá přihlásit. Stačí, aby se na internetu registroval, složil dražební jistotu a může přihazovat. Nicméně podle zkušeností se byty v těchto typech dražeb prodávají o něco dráž než v běžném prodeji. Důvodem bývá soupeření mezi kupujícími. 

Veronika Berná, mluvčí úřadu městské části Praha 14:

„Zkušenosti s tím měla třeba Praha 10, u které jsme se v tomto inspirovali. Má to i jiné výhody, protože městská část nemusí platit za inzerci a za propagaci.“

Vlastnictví přechází příklepem virtuálního kladívka

Dražba v elektronickém prostředí může mít také další rizika, například když se přeruší internetové spojení. „Může docházet k nějakým pletichám při dražbě, že někomu ustřihnou připojení a v tu ránu přejde nemovitost na někoho jiného, což je poměrně nebezpečná věc,“ varoval Jiří Skuhrovec, analytik Centra aplikované ekonomie. Při internetové dražbě totiž vlastnictví přechází příklepem virtuálního kladívka. Nesepisuje se ani žádná kupní smlouva, která by obchod jistila. „Navíc se nečeká ani na vklad do katastru nemovitostí jako u normálních prodejů, ale zájemci zaplatí a můžou se stěhovat,“ dodal Ivo Gavlas, zástupce provozovatele elektronickedrazby.cz

Elektronické dražby fungují už dva roky. Kromě měst a městských částí láká prodej realit po internetu stále častěji i soukromé vlastníky. 

Hledáte byt? Vydražte si ho na internetu (zdroj: ČT24)