První krůčky Řecka na finančních trzích: emise dluhopisů pro Řeky v cizině

Atény/Londýn - Řecko se po přijetí mezinárodní pomoci opatrně vrací na finanční trhy a snaží se získat zpět ztracenou důvěru investorů. Úspěšně už prodává státní pokladniční poukázky a na příští rok chystá novinku: speciální emisi dluhopisů pro svou diasporu, tedy Řeky žijící v zahraničí. Na setkání s investory v Londýně to dnes prozradil řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

„V této chvíli diskutujeme a koncipujeme takzvaný dluhopis pro diasporu, který by získal peníze od Řeků v zahraničí, a máme pocit, že bude dost úspěšný,“ řekl ministr televizi Reuters Insider TV. Papakonstantinu v Londýně investory přesvědčoval o vůli své vlády plnit plány razantního snižování rozpočtového deficitu.

Ministr konstatoval, že finanční trhy jsou vůči Řecku nadále opatrné a teprve začínají věřit tomu, že si země udrží kurz ozdravování veřejných financí a zavádění reforem. Podle něj se to odrazilo v úterní aukci státních pokladničních poukázek. Řecko prodejem těchto šestiměsíčních dluhopisů získalo 1,17 miliardy eur (asi 28,7 miliardy Kč) při úrokovém výnosu 4,82 procenta, což byl lepší výsledek, než se čekalo.

Řecko se po loňském podzimním odhalení hrozivé skutečnosti o rozpočtovém deficitu a státním dluhu propadlo do dluhové krize, protože investoři začali od řeckých dluhopisů vyžadovat mnohem vyšší úroky. Atény se letos s Mezinárodním měnovým fondem a zeměmi eurozóny dohodly na tříletém úvěrovém programu v celkovém objemu až 110 miliard eur výměnou za hluboké reformy veřejných financí. Letos má vláda srazit rozpočtový deficit na 8,1 procenta hrubého domácího produktu z loňských 13,6 procenta.