Chovanec: Bez státních peněz se pošta neudrží. Babišův plán je nemožný

Praha – Snaha ministerstva financí vyhnout se dotování České pošty ze státní pokladny je podle šéfa vnitra Milana Chovance nemožná. Podnik se při zachování současné sítě poboček prý bez pomoci státu neobejde. Už jen plánovaný růst mezd o 3,5 procenta prý bude znamenat požadavek o 350 milionů korun navíc. Návrhy šéfa státní kasy Andreje Babiše jsou ale řešením pouze v řádu desítek milionů, tvrdí Chovanec. Navíc stále není vyjasněný spor o to, zda pošta bude nadále plně v rukou státu, nebo se otevře soukromým investorům.

Chovanec trvá na silné státní pomoci České poště (zdroj: ČT24)

Ministra vnitra dlouhodobě prosazuje, aby se Česká pošta opět stala jasně státním podnikem a poskytovala tzv. univerzální službu. Možnost uzavírat pobočky z důvodu finanční tísně Chovanec prý v žádném případ nedopustí. „Bez pomoci českého státu prostě ta pošta do budoucna bude muset pobočky uzavírat. Pokud to nechceme, tak jediná cesta je jít stejnou cestou jako Slovensko, Francie, Itálie i další země a za tu veřejnou službu, kterou si stát objedná, prostě zaplatit,“ uvedl Chovanec pro ČT24.

Ministr financí Andrej Babiš se ale přímé podpory ze strany státu brání. Sám by upřednostnil jinou formu, například možnost převést hotovostní pokladnu z finanční či celní správy právě na Českou poštu. Pošta by tak získala další práci i klienty. Podle Chovance jde ale o naprosto nedostatečné řešení.

„To, o čem mluví pan vicepremiér Babiš, by umožnilo České poště získat dodatečné příjmy v řádu možná několik desítek milionů, ale určitě ne v řádu potřebných několika set milionů korun,“ namítá Chovanec.

Má na mysli například „bič“, který si na sebe sama vláda ušila. Slíbila totiž všem státním zaměstnancům zvýšit platy o 3,5 procenta. V případě České pošty to přitom znamená 350 milionů korun navíc. „Kdyby Česká pošta za současných podmínek navýšila mzdu svým zaměstnancům o 3,5 procenta, je už dnes ve ztrátě,“ tvrdí ministr vnitra.

Nejde přitom o jedinou finanční položku – platy zaměstnanců tvoří zhruba 60 procent rozpočtu České pošty. Podle dřívějších informací by stát mohl poště pomoci až jednou miliardou korun. Další 1,77 miliardy pošta žádá od ČTÚ jako úhradu poskytování základních služeb.

Chovanec přitom nechce ustoupit nejen v otázce financování, ale samotného statutu pošty. Zatímco vicepremiér Babiš si dál pohrává s možností převést poštu na akciovou společnost, Chovanec to naopak odmítá. Pokud by stát většinu podílu takové společnosti prodal, ztratí tím na celonárodní síť poboček vliv. U minoritního vlastníka zase není zaručena dlouhodobá garance stabilního příjmu – obě varianty jsou tak podle ministra nevýhodné.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Oba ministři se tak zatím shodli pouze na tom, že vnitro ve spolupráci s managementem pošty dodá Babišovy všechny podklady, které si vyžádá. První várku dokumentů už ministerstvo obdrželo prý minulý týden. „Česká pošta už je v současnosti téměř na konci svých možností s úsporami. Já neříkám že úplně - nějaké úspory tam ještě možné jsou, ale nikoliv v řádu miliard korun. My se teď musíme přihlásit k nějaké zodpovědnosti,“ uzavřel Chovanec.

Ministr vnitra Milan Chovanec: „Je třeba pojmenovat Českou poštu jako firmu, která poskytuje univerzální službu ve veřejném zájmu, a poskytnout jí státní dotaci, jako to dělá slovenská, francouzská či italská pošta. Není schopná sanovat provoz poboček, především pokud jde o venkovské prostředí. Ty pobočky jsou ztrátové, na druhou stranu si myslíme, že by je stát měl zachovat. Je to poslední vyslanec státu v těchto venkovských územích.“

Česká pošta je jedním z největších tuzemských zaměstnavatelů. Vlastní 3 196 poboček a pracuje pro ni 31 887 lidí. Zhruba třetina jejích poboček je přitom podle Chovance v současnosti ztrátová. Od roku 2007 ale společnost nemá jasnou vizi, zda dopisy, balíky, losy a peněžní služby bude nabízet jako čistě státní podnik, nebo akciová společnost s možným vstupem soukromých investorů.

Víc peněz by v budoucnu měla pošta generovat z jiných činností. Chovanec zmínil třeba takzvanou účtenkovou loterii. Lidé by také měli mít možnost nahlížet přes Czech point do registru vozidel. Větší výdělek by mohl plynout i ze spolupráce s bankami. V roce 2017 totiž skončí smlouva s ČSOB, která pod značkou Poštovní spořitelna provozuje na poštovních pobočkách bankovní služby. Spolupráce s ČSOB přináší poště podle Chovance zhruba 1,5 miliardy korun ročně. Ministr předpokládá, že z otevřené soutěže by měla vzejít pro poštu výhodnější smlouva.