Snížením míry počítačového pirátství by stát vydělal miliardy

Praha – Snížení softwarového pirátství v Česku během čtyř let o deset procent ze současných 37 by české ekonomice přineslo 8,8 miliardy korun. Uvedly to ve své studii společnosti Business Software Alliance a IDC. Studie navíc poukazuje na fakt, že rychlejší tempo potlačování pirátství zvyšuje ekonomické výhody. Zhruba 68 procent výnosů plynoucích ze snížení míry počítačového pirátství by zůstalo uvnitř české ekonomiky.

Pokles podílu nelegálního softwaru by vytvořil víc než tisícovku pracovních míst v technologickém odvětví a na daních by stát do roku 2013 vybral o 2,13 miliardy korun více. „Prodej softwaru a s tím spojené služby vytvářejí poptávku po dalších službách a posilují distribuční řetězec. Softwarové pirátství připravuje distributory a poskytovatele služeb o příjmy potřebné k vytváření nových pracovních míst a snižuje daňové odvody,“ uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Softwarové pirátství je v Česku na ústupu. Za posledních 15 let se podařilo tuzemskou míru nelegálních programů snížit o 29 procentních bodů. V posledních letech však podíl klesá maximálně o jeden procentní bod. Míra pirátství v EU je 35 procent a celosvětově 43 procent.

Rozhovor s Janem Hlaváčem (zdroj: ČT24)

Jan Hlaváč, BSA:

„Když někdo ukradne lízátko, každý ví, že je to krádež. Když někdo ukradne software v hodnotě třeba i několika set tisíc korun, tak to mnoho lidí za krádež nepovažuje, a to je problém.“

V Česku využívají nelegální software především domácnosti, hlavním problémem je ale počítačová kriminalita u firem. Ty totiž zneužívají software ve výrazně vyšší hodnotě. Případy počítačového pirátství se přitom v minulosti vyskytly i ve státní správě.

Právě stát by přitom podle Hlaváče měl jít soukromému sektoru příkladem. Ke snížení míry zneužívání počítačových programů je pak potřeba zásadním způsobem zvýšit financování příslušných policejních složek. „Ty útvary jsou velmi podfinancované, kromě pirátství musí řešit všechno od dětské pornografie na internetu přes extremismus až právě po pirátství a samozřejmě s těmi zdroji, které mají k dispozici, to nejde dělat pořádně,“ podotknul Hlaváč.