Farmáři bijí na poplach, zelenina za dumpingové ceny už dorazila do ČR

Praha - Na český trh míří ze zahraničí první zásilky zeleniny za dumpingové ceny. Upozornila na to Zelinářská unie. Pěstitelé z okolních zemí se tak zřejmě snaží zbavit části úrody původně určené na export do Ruska. Ceny pod hranicí nákladů zjistili tuzemští farmáři například u některých dodávek polského zelí.

„Už se tady objevuje zboží z Polska za dumpingové ceny a začíná nám to deformovat ceny,“ upozornil předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. Další propad cen hrozí u zelí, cibule i mrkve - mohly by se snížit až o pětinu. „EU sice nabízí určitou kompenzaci za zlikvidování (přebytků zeleniny), je ale otázka, do jaké míry je tato částka dostačující. Může se stát, že státy začnou hledat jiné řešení. Někdo to zaorá a někdo jiný se zeleninu bude snažit za každou cenu prodat jinam,“ myslí si Zeman.

Za podnákladové ceny polští pěstitelé zásobili například odběratele zelí na Ostravsku. Dumpingová cena kilogramu polského zelí nyní činí zhruba dvě koruny, zatímco by se podle propočtů českých zelinářů měla pohybovat v rozmezí od 3 do 3,5 koruny za kilogram. „Ostatní zelenina – ať se jedná třeba o cibuli, petržel nebo pórek – je také pod cenami, které jsou pro nás reálné,“ sdělila Františka Bestová ze Zelinářské unie.

Cena zeleniny se po zavedení embarga prý snížila o pětinu

Zelináři se obávají, že ceny většiny druhů zeleniny kvůli značným přebytkům dál klesnou a počet dumpingových dovozů může vzrůst. Toho obratně využívají obchodní řetězce. „S oblibou říkají, že když to (zelí) mohou mít z Polska za 1,8 koruny, tak nám dejte stejnou cenu, nebo si to dovezeme,“ podotkl Zeman.

Farmáře už oslovila Potravinová banka, aby jí přebytky posílali. „To bylo úžasné, když se tady začaly objevovat papriky, rajčata, patisony, okurky, cukety. To báječným způsobem obohatilo jídelníček všech dětských domovů a zařízení, která zásobujeme,“ pochvaluje si ředitelka Potravinové banky Praha Věra Doušová.

Na produkci tuzemských zemědělců pak chce upozornit akce Tisíc kilo. U pražského Národního divadla budou 18. října pěstitelé nabízet zeleninu, která jim zbyla. „Vytvoříme tam během jednoho dopoledne zelinářský trh, kde budeme rozdávat za symbolickou cenu zeleninu, která by jinak přišla vniveč,“ říká organizátor akce Adam Podhola.

Dumpingové ceny by mohlo omezit nařízení vlády

Zabránit dovozu potravin do Česka za dumpingové ceny by mělo nové nařízení vlády. Dovozci budou muset nejméně dva dny před zahájením prodeje informovat o zásilce kontrolní úřady. V hlášení budou muset uvádět také předpokládanou prodejní cenu zboží. Nahlašovací povinnost se bude z rostlinných komodit vztahovat na vybrané druhy čerstvého ovoce a zeleniny a konzumní brambory. Uvedení údajů o ceně má podle ministerstva zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) pomoci kontrolním úřadům zacílit na problematické zboží.

Podle odhadu MZe přijdou tuzemští vývozci zemědělských a potravinářských produktů kvůli ruskému embargu na tržbách o 250 až 300 milionů Kč. Nepřímé dopady kvůli dovozu přebytků z ostatních zemí mohou činit až na půldruhé miliardy korun. MZe chce v polovině října za zhruba 50 milionů Kč spustit propagační kampaň prodeje domácích potravin. Evropská komise v úterý oznámila novou pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny, zasaženým ruským zákazem dovozu.