Babiš se vzdal nápadu zavést reverse charge v celé Unii

Praha – Česko již nebude na půdě EU usilovat o plošné zavedení tzv. reverse charge, tedy režimu, v němž se přenáší daňová povinnost u DPH z dodavatele na odběratele. Prioritou českých představitelů naopak zůstává boj proti daňovým únikům u pohonných hmot. Po setkání s ministry financí zemí střední Evropy to prohlásil tuzemský ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Pražské schůzky se kromě ministra Babiše zúčastnili jeho protějšci z Německa, Maďarska, Polska, Rakouska a Slovenska. Shodli se na prohloubení spolupráce v boji proti daňovým únikům, například uvažují o výměně informací o nespolehlivých plátcích DPH.

Babiš naopak opustil myšlenku zavést na úrovni osmadvacítky tzv. reverse charge. S tímto nápadem přišel v červnu na jednání ministrů financí EU. Při reverse charge se přenáší daňová povinnost u DPH z dodavatele na odběratele. Zatímco při standardním prodeji přiznává DPH dodavatel, v režimu reverse charge je zboží dodáno bez DPH – daň následně doplní a přizná odběratel. Opatření se netýká koncových spotřebitelů, ale pouze firem a podnikatelů.

Evropská komise už dříve Babišův návrh odmítla. Německý ministr financí Wolfgang Shäuble dnes dodal, že není možné takové opatření v EU rychle zavést. Maďarský ministr financí Mihály Varga naopak svého českého protějška podpořil. „Reverse charge je dobrý nástroj proti podvodům. Obecně je to zajímavá idea. Podporujeme snahu ČR v této oblasti a také spolupráci mezi zeměmi,“ konstatoval Varga.

V Praze se setkalo šest ministrů financí střední Evropy (zdroj: ČT24)

Šéf české státní kasy označil dnešní schůzku za přelomovou. Česko se podle něj ukázalo jako země, která přichází na úrovni EU s novými myšlenkami a není pouze odpůrcem evropských iniciativ. „Jsem rád, že výsledkem historicky prvního setkání ministrů financí v tomto pro Českou republiku klíčovém složení není jen posílení spolupráce daňových správ v regionu, ale díky pojmenování společných cílů také zlepšení naší vyjednávací pozice na úrovni EU,“ prohlásil Babiš.

Podle německého ministra Schäubleho Evropa potřebuje udržitelný ekonomický rozvoj a nová pracovní místa. K tomu by měly přispět mimo jiné investice soukromých podniků. S tím souhlasil taky rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling.

Boj proti daňovým únikům považuje za důležité téma rovněž slovenský ministr financí Peter Kažimír. „Tento typ souboje je třeba vést na mezinárodním poli. Spolupráce včetně výměny informací o rizikových subjektech je nevyhnutelná,“ je přesvědčen Kažimír. Slovensko prý díky lepšímu výběru daní zvýšilo příjmy státu o 1 % HDP.

Vydáno pod