Vrzáň: Regulace hazardu? Spíš konec předvolební kampaně

Praha - Návrh zákona o hazardních hrách z pera ministerstva financí může být podle provozovatelů automatů protiústavní. Nově by měly být automaty omezeny podle počtu obyvatel a zmizet třeba z restaurací. Ze strany vlády jde o jednostranný diktát, říká ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů Petr Vrzáň. Podle něj prezentuje Babišův resort den před volbami „polotovary“. „Celé to připomíná konec předvolební kampaně,“ uvedl Vrzáň v rozhovoru pro ČT24 s tím, že regulace hazardu je už v současné době v Česku dostačující.

Ministerstvo v návrhu zákona omezuje hlavně hrací zařízení. Automaty by měly zmizet z restaurací, hospod, barů či čerpacích stanic. Norma povoluje maximálně čtyři automaty na tisíc obyvatel. V malých obcích do pěti tisíc obyvatel by měla být jen jedna herna.

Podle Vrzáně jsou regulace nepřiměřené. „Domníváme se, že ministerstvo financí jde i proti názoru Ústavního soudu, který v jednom ze svých nálezů judikoval vyspělost obcí do takové míry, že si už na svém území mohou regulovat herní průmysl,“ konstatoval šéf SPELOS a připomněl, že řada měst už zcela zakázala provoz automatů - třeba Brno nebo České Budějovice.

  • Vrzáň: „Celé to připomíná vhodnou tečku za předvolební kampaní pana vicepremiéra Babiše. Tady se hovoří o novém zákoně jako o hotové věci – z řady novinářských dotazů přitom vyplynulo, že je tam celá řada nejasností. Z našeho hlediska je tam mnoho nepřiměřených regulací všeho druhu. Míra regulace je již na dostatečné úrovni.“

Návrh zákona zavádí také centrální monitorovací systém a registr hráčů. Díky němu by nesměli hrát třeba neplatiči alimentů. „Toto již umí implementovat centrální loterijní systém. Například ministerstvo práce a sociálních věcí ale vždy tvrdilo, že se nikdy neprolomí databáze hráčů, kteří pobírají sociální dávky. Takže nechť toto stát udělá, je to v pořádku,“ poznamenal Vrzáň. Další novinku – tedy, že lidé nesmějí prohrát více než 20 tisíc korun měsíčně – považuje za omezení jejich osobních svobod.

Podle náměstka MF pro hazard a majetek státu Ondřeje Závodského má být v registru
uvedena jen hráčova identifikace, kolik vyhrál/prohrál za uplynulý měsíc a případně i důvod, proč mu bylo zakázáno hrát. To by se mělo stát například u gamblerů, kteří se dobrovolně začnou léčit.

Marek Herman výkonný ředitel, Asociace provozovatelů kurzových sázek o registraci hráčů:

„90 procent sázek na sportovní utkání se děje online, takže my dnes už hráče registrujeme. Na pobočce se musí identifikovat občanským průkazem, prokázat, že mají účet, takže pro nás to novinka nebude.“

Hazard v ČR
Zdroj: ČT24

Andrej Čírtek, sekretář Unie herního průmyslu:

„Největším problémem navrhované regulace je, že nijak neřeší podnikatelskou jistotu subjektů, které na trhu zůstanou. Pokud stát chce, aby místo velkého množství malých heren tady byla luxusní kasina s vysokými daňovými výnosy a zaměstnávající mnoho lidí, tak potom jejich provozovatelé potřebují podnikatelskou jistotu na několik let. Bez toho nemůžou dělat investice za několik desítek milionů korun.“

Zástupci benzinek a restaurací problém nevidí

Novela naopak nevadí zástupcům čerpacích stanic. „Můj osobní postoj je, že automat na pumpu nepatří. Pokud akceptujeme, že důvodem boje s hernami jsou průvodní negativní sociální jevy a koncentrace problematických osob, pak si dá automat na pumpu jen šílenec,“ řekl předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček. Podobný názor má i Václav Loula z
České asociace petrolejářského průmyslu. Podle něj má čerpací stanice sloužit především k nákupu pohonných hmot, občerstvení a klidnému krátkému odpočinku.

O zachování automatů v restauracích se nehodlá zasazovat ani Asociace hotelů a restaurací (AHR). „My si nemyslíme, že restaurace je místo, kde by měla být herna. Pokud chce někdo hernu, ať si vytvoří hernu,“ uvedl její prezident Václav Stárek. Jakékoliv omezení těchto
přístrojů v restauracích proto asociace přijme bez připomínek.

Návrh zákona nyní čeká připomínkové řízení, platit by mohl od ledna 2016. Do Vánoc úřad představí ještě nový systém zdanění hazardu. Zatímco zástupci vládních stran jsou v podpoře zákona jednotní, lídři opozičních stran se ještě nevyjádřili. Zákon musí nejprve detailně prostudovat. Jediný, kdo ho už teď odmítá, je hnutí Úsvit s odkazem na vlastní návrh.

NOVÝ ZÁKON PŘEHLEDNĚ

Hrací automaty nebudou v restauracích a na benzinkách, zůstanou pouze v sázkových kancelářích, hernách a kasinech.

Počet herních automatů, stejně jako počet heren a kasin, bude limitován počtem obyvatel v obci.

Většina pravomocí přejde na Celní správu a obce. Ty budou moci hazard na svém území plošně zakázat.

Vznikne centrální monitorovací systém a registr hráčů. Omezí se tak maximální částka, kterou budou moci lidé prosázet. Některé osoby budou mít sázení a hry zcela zapovězené.

Internetové sázení budou moci provozovat nejen firmy se sídlem v ČR, ale také společnosti z ostatních členských zemí EU.