Na Velkou pardubickou míří davy. Sázkové kanceláře očekávají rekord

Praha - Velká pardubická letos slaví 140 let. Svátek milovníků koní, vyznavačů extravagantní módy a sázkařů startuje už v neděli. Akce, která je vrcholem překážkové sezony, letos podle organizátorů přiláká víc než dvacet tisíc lidí. Velká pardubická startuje v 16:35 hod. a program ČT sport ji vysílá v přímém přenosu.

Byznys jménem Velká pardubická (zdroj: ČT24)

I loni hlavní závod Velké pardubické ukázal, že je nejtěžším dostihem v kontinentální Evropě. Do cíle se dostalo jen 6 žokejů - v čele s obhájcem titulu Janem Faltejskem a jeho klisnou Orphee de Blins. Miláček publika Josef Váňa spadl na poslední překážce.

I přesto, že Váňa po svém pádu oznámil, že to byl jeho poslední boj o Velkou pardubickou trofej, nakonec se rozhodl, že se na závodiště, na kterém triumfoval celkem osmkrát, ještě vrátí. „Pan Váňa je velká osobnost sportu a samozřejmě jezdectví o to víc. Tak, jako většina lidí, mu držíme palce a doufáme, že se mu letos bude dařit,“ říká ředitel Dostihového spolku Michael Skalický.

Pro Váňu by měl být nedělní start na Velké pardubické pravděpodobně úplně poslední, s fanoušky se má rozloučit i jeho kůň Tiumen. Jméno nejslavnějšího českého jezdce je proto největším tahákem. Pořadatelé počítají, že podobně jako loni přiláká víc než dvacet tisíc diváků.

„O velkou pardubickou je velký zájem, všechny lístky na sezení na tribuny jsou už vyprodány, ale lístků na stání je stále dost a budou k prodeji ještě krátce před zahájením,“ uvedla mluvčí Dostihového spolku Kateřina Nohavová. „Za 190,- korun je možné je na místě ještě koupit,“ dodal ředitel Skalický.

Velká pardubická = svátek sázkařů

Závodiště se připravuje rovněž na nápor sázkařů. Čekají, jestli vítězství obhájí jedenáctiletá hnědka Orphee de Blins anebo trojnásobný šampion Tiumen v sedle s žokejem Josefem Váňou. „Celý týden se ohromně zvýšil náběr na koně tím, že je ta pardubická. Sázejí na Tiumena a pana Váňu, to je takový jejich favorit,“ uvedla Beata Černeková z Fortuny.

Pravda se ukáže na závodišti. Sázkařský rekord je dva roky starý, bylo to šest milionů sto tisíc korun a chtěli bychom se dostat na vyšší číslo, aspoň na šest a půl milionu korun," poznamenal Petr Drahoš ze společnosti Betino.

Orphee des Blins s Janem Faltejskem - vítězná dvojice z let 2012 a 2013
Zdroj: David Taneček/ČTK

Letos na trať vyrazí 22 koní - sázkou na jistotu by podle bookmakerů měla být Orphee de Blins. Pokud opět předvede tak suverénní výkon jako už dvakrát, stane se historicky první klisnou na Velké pardubické s čistým hattrickem.

Vydáno pod