Česko čelí arbitráži. Za diskriminaci u prodeje pomůcek pro nevidomé

Praha – Britská společnost A11Y LTD. zahájila proti České republice arbitráž za diskriminaci. Tato firma dodávající zrakově postiženým speciální kompenzační pomůcky požaduje od státu náhradu ušlého zisku. Tvrdí, že proti ní stát uplatňoval diskriminační postupy, vyzrazoval její know-how konkurenci a poškodil její dobré jméno.

Společnost požaduje v první fázi arbitráže náhradu za ušlý zisk ve výši 100 milionů korun. V té druhé bude chtít podle vlastních slov „náhradu za zmařenou šanci 35 milionů dolarů (zhruba 760 milionů korun) pro nemožnost dokončit a obchodně zhodnotit vynález v oblasti IT“. „Veškeré výnosy budou použity pro realizaci dalších projektů,“ uvedla mluvčí firmy Jana Musilová.

A11Y převzala know-how a aktivity po společnosti BRAILCOM, jež poskytovala nevidomým lidem v Česku technicky vyspělé počítačové pomůcky. Vedle toho začala svým zákazníkům také poskytovat jednání s úřady ve věci státních příspěvků.

Úředníci nás diskriminovali a pomlouvali, tvrdí společnost

Podle právního zástupce firmy Ondřeje Sekaniny poté Generální ředitelství Úřadu práce vydalo několik předpisů, na základě kterých byly klientům společnosti A11Y v mnoha případech přiznávány státem příspěvky hluboko pod zákonným limitem. Ten činí až 350 tisíc na jednu pomůcku, ale zároveň platí, že jeden žadatel nesmí překročit celkový limit 800 tisíc korun v průběhu pěti let. „Tento postup byl přitom uplatněn diskriminačním a svévolným způsobem cíleně vůči společnosti A11Y,“ uvedl Sekanina.

Podle právníka má firma zdokumentováno několik případů od července 2013, kdy státní úředníci předávali důvěrné informace o technických řešeních firmy jejím konkurentům a údajně je i pomlouvali, odrazovali její klienty od nákupu u ní a nabádali je ke kontaktování konkurenčních společností.

Celé to prý vyvrcholilo v lednu 2014, kdy mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková vystoupila v České televizi a uvedla, že se firma BRAILCOM, potažmo A11Y, dopouští výrazného předražení pomůcek pro zrakově postižené, a tím ve výsledku okrádá stát o peníze. Šetření samotného úřadu tehdy ale předcházela stížnost některých zákazníků, kteří se domnívali, že přístroje od této firmy byly skutečně předražené a o celé věci informovali Transparency International. Ta poté vyzvala úřady práce, aby nestandardní postupy společnosti BRAILCOM prověřily. Společnost obvinění nadále odmítá. Více o tehdejším dění kolem firmy BRAILCOM, čtěte ZDE.

Práce na počítači s pomůckou pro nevidomé
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

„Než jsme tuto žalobu podali, snažili jsme se se státem jednat, snažili jsme se nalézt smírné, přátelské řešení. Stát reprezentovaný MF ČR, vědom si své převahy, všechny naše návrhy odmítl, nad to jednal způsobem, který odporuje nejen slušnému chování, ale také mezinárodním standardům, které státním představitelům ukládají hledat konstruktivní řešení,“ uvedl v prohlášení zakladatel Fondu slepých a majitel a ředitel společnosti A11Y Jan Buchal.

Oznámení o zahájení arbitráže doručila společnost podle dnešní tiskové zprávy na ministerstvo financí 10. října. Úřad potvrdil, že žalobu 13. října obdržel. Ta byla přitom podána na základě rozhodčích pravidel UNCITRAL, tedy Komise OSN pro mezinárodní obchodní právo. „Vzhledem k povinnosti mlčenlivosti v rámci rozhodčího řízení bohužel ministerstvo financí nemůže v této chvíli žádné další informace zveřejnit,“ řekl mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Firma BRAILCOM působila v České republice jako obecně prospěšná společnost skoro dvacet let. Její obchodní aktivity posléze převzala firma A11Y, protože obecně prospěšná společnost se podle českých zákonů nesmí zaměřovat primárně na obchod.