Výroba aut v Česku opět vzrostla. Možná padne i rekord

Praha – Výroba osobních aut v Česku stoupla za poslední tři čtvrtletí oproti loňsku o 12,2 procenta. Celkově tak výrobní linky smontovaly přes 936 tisíc vozů. Podle Sdružení automobilového průmyslu jich dvě třetiny vyrobila Škoda, čtvrtinu Hyundai a 15 procent TPCA. Pokud se rychlost výroby udrží, padne v Česku letos rekord.

Za vyšší výrobou je rostoucí poptávka po nových autech nejen v Česku, ale i v zahraničí. Vysoká čísla růstu překonala i optimistické odhady Vojtěcha Opleštila z Automobilové expertní skupiny PwC ČR. Podle něj bude letošní rok nejspíš rekordní. „Celkově evropští výrobci automobilů těží z oživení globální ekonomiky. Rizikem může být slábnutí německé ekonomiky, které se začíná projevovat v posledních měsících. Německo je přitom významným odbytištěm českých automobilek,“ komentoval výsledky Opleštil.

Škoda - růst o 21,6 % na 564 517 aut

Hyundai - růst o 2,3 % na 233 030 aut

TPCA - pokles o zhruba 2,6 procenta na 138 604 aut (ještě v pololetí ale byla její produkce meziročně nižší o pětinu)

Vyrábí se už například nová Škoda Fabia, která ještě ani není na trhu. Kompletně hotové auto sjede z výroby každých 65 vteřin. Škoda letos zvýšila svou celkovou produkci o 21,6 % na více než 564 tisíc vozů. „Je to hlavně proto, že se Škodovce letos extrémně daří. Patří mezi deset nejžádanějších a nejprodávanějších značek v Evropě, kde letos už udala skoro 400 tisíc aut,“ vysvětluje David Šprincl, redaktor Světa motorů.

Špatmě se nevedlo ani dalším dvěma automobilkám. Firma Hyundai vyrobila přes 230 tisíc aut a kolínská TPCA téměř 140 tisíc, což je o víc než 2 procenta víc než předchozí rok. I v Kolíně a Nošovicích přitom stíhají vyrobit auto za jedinou minutu.

V Česku možná padne rekord ve výrobě aut (zdroj: ČT24)

Letos by se tak v Česku mohlo vyrobit milion dvě stě tisíc aut, čímž by byl překonán dosavadní rekord z roku 2011. Výroba je také úzce spjatá s trhem práce, kdy od začátku roku přijaly automobilky v Česku zhruba tři tisíce lidí. A tím to zřejmě nekončí, protože Škoda potřebuje na zavedení plánovaného třísměnného provozu dalších 800 zaměstnanců.

Česko vyrábí i více autobusů

Také produkce autobusů v Česku do letošního září stoupla o téměř šest procent na 2 557 vozidel. Přitom loňský rok byl v této oblasti rekordní. Z toho Iveco Czech Republic mělo podíl na produkci víc než 85 procent, SOR Libchavy přes 13 procent a KH motor Centrum Opava necelá dvě procenta. Výroba se zvýšila všem třem těmto producentům.

Nákladních aut jediného výrobce Tatra bylo do konce září smontováno 592, což je nárůst o víc než tři procenta. Výroba motocyklů značky Jawa vzrostla o osm procent na 996 strojů.