CzechInvest bude mít nového šéfa – Karla Kučeru

Praha – Novým ředitelem CzechInvestu bude Karel Kučera (33), uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Kučera byl v komunálních volbách na kandidátce hnutí ANO v Mníšku pod Brdy, před volbami z ní ale odstoupil. Výběrové řízení na šéfa státní agentury, která do Česka láká zahraniční investory, Mládek zahájil v dubnu. Kučera bude už pátým šéfem agentury za poslední dva roky.

Ministr Mládek se podle svých slov dlouho rozhodoval mezi posledními dvěma kandidáty - mezi Karlem Kučerou a Ondřejem Votrubou, který byl od února pověřený vedením agentury CzechInvest. Přestože se ředitelem nakonec nestal, Mládek o Votrubu v CzechInvestu i nadále stojí. „Pan Votruba dostal nabídku na prvního zástupce generálního ředitele a mám od něj příslib, že zůstane v agentuře. V první polovině listopadu mě doprovodí na cestu do Japonska,“ uvedl dnes ministr na tiskové konferenci. 

Kučera podle serveru Lidovky.cz nikdy nepracoval v řídící pozici a ani s prací ve státní správě nemá žádné zkušenosti. Vystudoval pražskou právnickou fakultu a Vysokou školu ekonomickou. Během své kariéry vystřídal několik soukromých společností, pracoval například pro Deutsche Post, poradenské firmy Accenture a M.C.Triton a také pro veřejnoprávní Českou televizi. Od roku 2012 je konzultantem na volné noze. Ministr Mládek do něj podle všeho vkládá naděje, že se stane druhým Martinem Jahnem, kdysi úspěšným ředitelem CzechInvestu.

Kučera kandidoval v komunálních volbách za hnutí ANO, z kandidátky ale odstoupil. „Jmenování s tím nesouvisí,“ řekl serveru Kučera. CzechInvest od února vede pověřený ředitel Ondřej Votruba. Vystřídal odvolaného Mariana Piechu, kterého přivedl bývalý ministr průmyslu Jiří Cienciala. Miroslava Křížka, který vedl agenturu od září 2010 do srpna 2012, obvinila policie z podvodu. 

Novinářka Zlámalová: S Korejci to bude mít těžké

Výběrové řízení vyhrál třiatřicetiletý Kučera s programem postaveným na čtyřech hlavních bodech. Jako první uvedl, že chce nalákat zahraniční investory a dobudovat síť českých poboček po světě, a to nejen na západě, ale také na východě. Rád by se zaměřil především na asijské trhy. Na tiskové konferenci také zmínil, že by se rád zaměřil na podporu stávajících klientů, na efektivní čerpání evropských peněz a nakonec by rád zjednodušil administrativu agentury. 

„Osobně bych rád navázal nějakou užší spolupráci s hospodářskou komorou a asociací malých a středních podniků, protože má v rámci byznysu dobré kontakty a jméno,“ dodal dnes nový šéf agentury CzechInvest. 

Přestože by Karel Kučera rád upevnil vztahy například s Jihokorejci, nebude to mít podle novinářky Lenky Zlámalové ze serveru ECHO 24 vůbec lehké. „My jsme v současné době s korejskou stranou ve velmi napjatých vztazích kvůli tomu,  jak se ke Korean Air choval ministr financí Andrej Babiš,“ upozornila dnes v ČT. Přitom Jižní Korea je u nás po Němcích druhým největším investorem ze zahraničí.

Podle Lenky Zlámalové byl CzechInvest zakládán proto, aby zahraničním firmám pomohl zorientovat se v české byrokracii a pomohl jim začít zde podnikat. Tato funkce je ale dnes už zbytečná a novinářka je toho názoru, že by se agentura měla zaměřit spíše na obchodní diplomacii, na nalákání nových investorů ze zahraničí. V tomto směru si podle ní Česko nevede příliš dobře.

V CzechInvestu pracuje podle výroční zprávy za loňský rok 229 zaměstnanců. V rámci 108 projektů agentura do Česka zprostředkovala investice za téměř 50 miliard korun. Sama hospodařila s 320 miliony.