Těžební limity vyřešíme příští rok, řekl ministr Mládek

Praha – Diskuse kolem prolomení limitů těžby uhlí by měla být vyřešena v roce 2015, uvedl dnes po jednání s odbory ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Zaměstnanecké svazy jsou pro úplné zrušení limitů, stejně jako prezident Miloš Zeman. Těžební limity stanovila vláda v roce 1991.

Prezident Zeman po pondělním jednání tripartity uvedl, že by podpořil referendum v Ústeckém kraji, které by otázku platnosti limitů řešilo. „Je to moje představa, budu muset přesvědčit ostatní členy vlády, aby si to vzali za své,“ sdělil dnes Mládek.

Na schůzce s ministrem dnes odbory řešily různé varianty připravované Státní energetické koncepce (ASEK). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí řekl, že otázku prolomení limitů bude řešit právě energetická koncepce a surovinová politika státu. Těmto podkladům se bude věnovat tripartita na svém dalším zasedání v prosinci a na přelomu roku o nich pak rozhodne vláda.

Podle předsedy Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jana Sábela prosazují odbory variantu koncepce, která obsahuje tzv. bezpečný a soběstačný scénář, tj. že by umožnila těžbu i v dalších letech. Podotkl také, že odbory podporují úplné zrušení limitů již několik let. „Ale také říkáme, že je potřeba ochránit lidi, kteří tam v místech potenciální těžby žijí,“ uvedl Sábel. Jako možné řešení nabízí, že by těžařské firmy postavily lidem nové bydlení. „Spousta lidí by to asi vzala a klidně přestěhovala se do nějakého hezčího prostředí,“ míní Sábel.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách, které stanovilo usnesení vlády z roku 1991, zaručují městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA. Hrana těžební jámy by se dostala jen pár set metrů od okraje Litvínova.