Pozor na levné autosedačky: většina v testu propadla

Praha - Některé dětské sedačky prodávané v Česku jsou nevyhovující. Ukázaly to testy Ústředního automotoklubu. Ten se zaměřil na méně známé značky a levnější výrobky s cenou do 1 500 korun. Šest autosedaček z jedenácti však v testu propadlo. Testoval se hlavně čelní a boční náraz nebo obsah škodlivých látek.

V testech propadla většina autosedaček (zdroj: ČT24)

„Na žádost naši i našich partnerů bylo vybráno 11 modelů autosedaček a z toho 6 jich nevyhovuje. Jedna sedačka během testu dokonce praskla a dítě by při nárazu rozhodně neudržela,“ sdělil Petr Vomáčka u ÚAMK. 

V tomto případě je prý dobrým vodítkem cena, vůbec nejhůře dopadly sedačky v cenovém rozpětí 600–1000 korun. „Očekávali jsme, že výsledky dopadnou špatně, ale že až takhle špatně, to nás opravdu překvapilo,“ dodal Vomáčka.  

Sedačky byly podrobeny různorodým testům, především na čelní a boční náraz nebo na obsah škodlivých látek. „Většina sedaček se prodává v Česku, i když s mírně změněným názvem. Snažíme se tedy kupující varovat,“ dodal Vomáčka. Výrobci totiž po špatném výsledku testu často jen změní název, střih nebo barvu a nevyhovující autosedačku vyrábí dál. ÚAMK proto rodičům nedoporučuje kupovat ty levné dětské autosedačky, které v testech dostaly špatné hodnocení. 

Nejhůře dopadla sedačka s názvem Nania Safety Paris SP, která dokonce při testu čelního nárazu praskla. Další sedačky, které jsou u nás dostupné a v testu nevyhověly, se prodávají s názvem NANIA STARTER SP, TIGGO BEBEHUT nebo FISHERPRICE FP 4000. Pouze jediný model Tiny Tatty Teddy obdržel dobré hodnocení (známka 2).