Povinnost hlásit dovoz masa přináší řezníkům ztráty

Praha - Menší řezníci kritizují nařízení ministerstva zemědělství, které se týká hlášení dovozu masa ze zahraničí s dvoudenním předstihem. Resort ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zavedl opatření kvůli obavám z přílivu potravin zvenčí za dumpingové ceny. Pro řadu živnostníků znamená předpis za první měsíc své platnosti významné ztráty, považují ho za likvidační.

„Přijde zákazník, objedná si 20 kilo žeber. Pokud je nemám na skladu, nemůžu je objednat, protože to nemám nahlášeno 48 hodin,“ popisuje obtíže řezník Radim Hlavatý, který od platnosti nařízení přišel o pětinu zisku. Český svaz zpracovatelů masa mu dává za pravdu. „Nelze ohlašovat 24, 48 nebo 72 hodin dopředu, protože se tím ztrácí flexibilita a ztrácíme konkurenceschopnost v evropském měřítku,“ tvrdí ředitel svazu Jan Katina.

Dovozci musejí objednávky hlásit Státní veterinární správě, ta ale dokáže zkontrolovat pouhých 10 procent dodávek. Pokutu mohou inspektoři udělit třeba i to, že výrobci převzali byť o kilogram jiné množství, než předem nahlásili.

Opatření potrvá zřejmě rok

Ministerstvo zemědělství se snaží tlačit prodejce k odběru českého masa. „Když budou kupovat u českých řezníků, tak nemusí hlásit vůbec nic,“ vzkazuje náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla těm, komu působí dovoz zboží z jiných zemí potíže. Podle Katiny ale nejde odběr u českých dodavatelů vynucovat blokováním dovozu ze zahraničí. Navíc třeba vepřového masa lidé v ČR spotřebují o 60 % víc, než se u nás vyrobí.

Řezníci úpí. Prodělávají kvůli ministerstvu (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva zemědělství je nařízení pouze dočasné. „Jakmile budou zrušeny ruské sankce, bude zrušeno i toto opatření,“ avizoval ministr Jurečka pro ČT. Moskva zavedla embargo na dovoz potravin z EU počátkem září, platit má jeden rok.