ERÚ se staví proti energetickému zákonu – nechce mít radu

Praha – K odmítnutí novely energetického zákona a jeho navrácení vládě k přepracování vybídla poslance předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Míní, že vláda chce úřad politizovat prostřednictvím rady ERÚ, kterou novela zavádí. Sněmovna bude novelu v prvním čtení projednávat na schůzi, která začne v úterý.

Novela energetického zákona má změnit způsob platby poplatku na obnovitelné zdroje energie a také umožní provozovat malé solární elektrárny bez zbytečné administrativy. Pro současnou hlavu ERÚ je však nepřijatelná kvůli radě, která má úřad nově vést. Alena Vitásková na semináři o předloze uvedla, že nemá problém se samotnou existencí rady, ale vadí jí její podoba – podle Vitáskové dojde k politizaci úřadu, který dohlíží na ceny energií.

Rada ERÚ má mít pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden má být předsedou úřadu, ale nejdéle na tři roky. Členy rady a předsedu ERÚ má nově jmenovat a odvolávat vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu. V současné době úřad radu nemá a předsedu jmenuje prezident na návrh vlády, funkční období je šestileté. „Současný nezávislý způsob regulace končí, jedná se o zjevný pokus o politizaci úřadu,“ uvedla Vitásková. Předseda rady se podle ní stane jakýmsi dalším náměstkem ministra průmyslu.

Současné předsedkyni ERÚ také vadí, že by měla rada začít řídit úřad již v polovině příštího roku. „Je to v rozporu s tím, co veřejně deklaroval ministr Mládek, kdy rada měla vstoupit v platnost až v roce 2017, po mém funkčním období,“ poukázala Vitásková.

Podle Vitáskové je přesto vznik rady možný, měla by ale být nezávislá, apolitická a měla by mít jasně stanovené pravomoci. ERÚ navrhuje model, v němž by dva členy jmenovala sněmovna, dva Senát a dva prezident. „Ať odvolání není o tom, kdo se komu znelíbí,“ vyzvala Vitásková, podle které ministerstvo novelu s úřadem dostatečně nekonzultovalo. Předsedkyně úřadu proto chce, aby poslanci novelu vrátili vládě k přepracování.

MPO: Vycházíme ze zahraničních zkušeností

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v reakci na vystoupení šéfky ERÚ uvedlo, že navržené uspořádání rady vychází ze zahraničních zkušeností či organizace regulačních orgánů v jiných tuzemských sektorech, například telekomunikacích.

„Při projednávání návrhu zákona byla Rada ERÚ, její postavení a působnost podrobena široké diskusi včetně jednání Legislativní rady vlády. Nebráníme se ovšem diskusi i o jiných modelech včetně dnes vůbec poprvé zmíněného návrhu paní předsedkyně Vitáskové,“ uvedl Miroslav Kynčl z tiskového oddělení MPO.

Resort trvá na tom, že podoba návrhu zákona byla s ERÚ řádně konzultována. „Ostatně řada jeho připomínek byla do návrhu zapracována,“ dodal Kynčl.