Stát zatím hospodaří se schodkem 45 miliard, nejlíp za šest let

Praha – Schodek státního rozpočtu v říjnu stoupl na 45,4 miliardy korun ze zářijových 34,4 miliardy korun. Ve stejném období loni činil deficit 47,7 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí, podle kterého tak Česko letos hospodaří nejlíp od roku 2008. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) doufá, že se mu podaří udržet saldo na loňské úrovni, tedy kolem 80 miliard.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 21 miliard na 910,8 miliardy korun, výdaje si připsaly 18,6 miliardy na 956,2 miliardy korun. Navzdory růstu schodku se v hospodaření státu podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nerýsuje žádné drama. „Na příjmové straně se vcelku pozitivně vyvíjí výběr DPH, a mírní tak obavy ze zpomalení ekonomiky, které mohla budit tato položka minulý měsíc,“ poznamenal Sobíšek. Inkaso DPH stouplo meziročně o necelých 7 % na 195,6 miliardy.

„Pozitivní vliv na inkaso daně mají i zavedená opatření pro boj s daňovými úniky, mezi které patří například zavedení povinnosti kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami,“ je přesvědčeno ministerstvo financí.

Analytik Raiffeisenbank Václav Franče s tím nesouhlasí. „Já si myslím, že lepší výběr DPH je primárně dán lepším vývojem ekonomiky. Co se týče zmírnění daňových úniků, tam se toho zatím moc neudělalo. Na reálné výsledky si budeme muset ještě nějaký ten rok počkat,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24.

Podobně hovoří i samotný šéf resortu financí Andrej Babiš (ANO). „Změní se to, až se nám podaří zkonsolidovat finanční správu a celní správu. Až zavedeme opatření, která máme v plánu, to znamená elektronický výkaz DPH a elektronický výkaz tržeb. Stát bohužel funguje strašně pomalu,“ nechal se slyšet Babiš s tím, že realizace uvedených kroků by se mohla stihnout do roku 2017.

Plán ministerstva financí, že by se deficit mohl na konci roku zastavit na zhruba 80 miliardách korun, nicméně Franče označil za realistický. Ohrozit by jej prý nemělo ani listopadové zvýšení platů státních zaměstnanců.

Saldo státního rozpočtu ke konci října
Zdroj: ČT24

Zatímco výběr DPH se vyvíjí příznivě, na spotřební dani získal stát ke konci října meziročně o půl miliardy méně, celkem 109,7 miliardy korun. Stagnaci inkasa zaznamenala spotřební daň z tabákových výrobků. „Meziroční růst z počátku roku, který souvisel s předzásobením tabákovými výrobky z důvodu zvýšení sazeb tabákových výrobků od 1. ledna, již tedy pominul,“ uvedl úřad.

Ve zbytku letošního roku Sobíšek nečeká žádný zásadní obrat. „Více otazníků visí nad rozpočtem 2015 vzhledem k plánovanému zvýšení výdajů a nejistotám ohledně vývoje ekonomiky,“ upozornil ekonom. Státní rozpočet na příští rok vláda naplánovala se schodkem 100 miliard korun. „Já bych se určitě i příští rok chtěl dostat výrazně pod 100 miliard,“ avizoval ministr Babiš.

Historicky nejvyšší schodek v období od ledna do října vykázala státní pokladna v roce 2009, kdy činil 138 miliard korun. Nejlepšího výsledku dosáhlo hospodaření státu v roce 2007, tehdy zaznamenalo přebytek 27,2 miliardy.