Čína zaznamenala nečekaný růst dovozu, zhoršilo jí to zahraniční bilanci

Peking – Čínská ekonomika zaznamenala zhoršení bilance zahraničního obchodu. Vyplývá to z nejnovějších čísel, která vydal tamní statistický úřad. Přebytek v srpnu činil 20 miliard dolarů (asi 388,2 miliardy korun), což je nečekaně silný pokles proti červenci, kdy přebytek činil 28,7 miliardy dolarů. Za nynějším vývojem stojí především nečekaně silný růst dovozu nerostných surovin a vyšší poptávka čínských spotřebitelů oproti sníženému exportu.

Jedním z důvodů rostoucího dovozu je posilující čínská měna. Podpořil se tak především vývoz zboží z USA do Číny. Vedle toho se prudce navýšil nákup nerostných surovin. „Možnou příčinou toho, že Čína v posledním srpnovém týdnu zvýšila dovoz nerostných surovin, je jak politický tlak, tak jejich nízká cena na světových trzích,“ vysvětlil ekonom Dong Xian'an jeden z důvodů poklesu obchodní bilance.

Luboš Mokráš, analytik České spořitelny:

„Došlo k poklesu cen surovin a čínské podniky toho využily k tomu, aby suroviny masivně nakupovaly.“

Vývoj čínské obchodní bilance (zdroj: ČT24)

Masivní nákup surovin si mohou čínské firmy dovolit. Již nyní odkládají miliardové přebytky do společného státního fondu, odkud je může vláda kdykoliv vybrat. Komunistický režim přebývající finance využívá především k nákupu obligací a dluhopisů nebo rovnou investuje do strategických odvětví. V dobách ekonomické útlumu se peníze hodily k nákupu tehdy levných firem. Podle odborníků by ale bylo předčasné bát se toho, že Čína úplně ovládne některý průmysl nebo dokonce stát. Svůj vliv však díky krizi zvýšila podstatně.

Na zvýšený import zboží tlačí rovněž čím dál tím víc bohatší čínské obyvatelstvo. „Odhaduje se, že kolem 15 procent Číňanů už má příjmy, které jim umožňují spotřebovávat tolik, jako průměrnému Evropanovi nebo Američanovi,“ soudí analytik České spořitelny Luboš Mokráš. Bohatší vrstvy populace mají zájem zejména o luxusní zboží. To ale čínské podniky vyrobit ve velké míře nedokážou, takže se musí dovážet.

Ve výsledných číslech srpnový dovoz předčil očekávání ekonomů a dosáhl růstu více než 35 procent. Původně se počítalo s růstem 26,1 procenta. Rovněž čínský vývoz se vyvíjel jinak, než analytici předpovídali. Trhy však byly spíše zklamány. Meziroční růst exportu v srpnu činil 34,4 procenta, zatímco minulý měsíc byla situace o téměř 4 procentní body lepší. Podle očekávání pokles například zaznamenala oblast hutnictví.

Celkově je bilance zahraničního obchodu podle ekonomů velmi pozitivní. Nasvědčuje totiž tomu, že zpomalení ekonomického růstu, ke kterému přispěla vládní opatření, by mohlo být u konce. V dalších měsících by mohla čínská ekonomika znovu posilovat, ale znovu ohrozit by ji mohl vlastní finanční trh. Ten totiž stále funguje pod taktovkou státu a peníze půjčuje tomu, na koho ukáže úředník. Špatné úvěry tak mohou narůstat prakticky nekontrolovatelně a Čína by se tak sama mohla dovést do vlastní finanční krize.