Poslanci schválili nový registr. Má zabránit daňovým únikům u paliv

Praha – Sněmovnou prošla novela zákona o spotřebních daních, která má zabránit daňovým únikům u pohonných hmot. Zřizuje registr osob nakládajících se zvláštními minerálními oleji. V poslední době totiž podvodníci ředí těmito látkami naftu a státu unikají peníze na daních. Předlohu, která mění rovněž pravidla přidělování kontrolních pásek pro značení lihu, nyní projedná Senát.

Novela počítá se vznikem registru osob nakládajících se zvláštními minerálními oleji, například antikorozními nebo textilními. Tyto látky nepodléhají zdanění. Podvodníci je ale přimíchávají do pohonných hmot, které zdaněny jsou (hlavně do nafty), a stát kvůli tomu přichází o peníze. Podvodníků, kteří ředí naftu minerálními oleji, je stále víc. Loni jich celníci chytili 321, za prvních devět měsíců letošního roku už to bylo 426 (více zde).

Novela mění také pravidla přidělování kontrolních pásek (kolků) pro značení lihu. V současné době musí zájemce o pásky složit kauci půl milionu korun, pokud žádá o nejvýše 25 000 pásek. Pro vyšší počet pásek musí složit kauci pět milionů korun.

Malí výrobci si ale stěžují, že pětimilionová kauce je pro ně příliš tvrdá a mnozí kvůli ní museli ukončit podnikání (více zde). Aby je zákon nediskriminoval, vláda navrhla odvozovat kauce podle množství čistého lihu, a nikoliv počtu vyrobených lahví. Půlmilionová kauce se tak bude nově vztahovat na 25 000 litrů lihu, na větší množství zůstane kauce pět milionů.

Současně přibude možnost kauce 100 000 korun pro producenty, kteří odebírají jen omezené množství pásek (do 2 000 litrů lihu). Má to pomoci malému a střednímu podnikání, především malým regionálním výrobcům.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stát zavedl kauce po metanolové aféře, aby s jejich pomocí získal kontrolu nad nelegálním trhem s alkoholem. Z někdejších 415 výrobců a dovozců lihovin jich po necelých dvou letech zůstalo 168. Firmy tvrdí, že opatření zasáhlo spíš poctivé výrobce než černý trh.

Tzv. metanolová aféra vypukla v září 2012. Od té doby na otravu metylalkoholem zemřelo na padesát lidí. V lednu 2014 podal státní zástupce obžalobu na 31 lidí – hlavním aktérům kladl za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Dva hlavní míchači pančovaného alkoholu dostali doživotí. Aféra upozornila na rozsáhlý byznys s nezdaněným alkoholem a miliardové daňové úniky.

Bezlepkové suroviny s nižší daní

Do nově vzniklé desetiprocentní sazby DPH by měly od příštího roku spadat také suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Kromě toho poslanci souhlasili i se zavedením měsíčních elektronických kontrolních výkazů DPH a rozšířením tzv. reverse charge na více komodit (podrobnosti zde).

Občanští demokraté neprosadili svůj návrh, aby se kontrolní hlášení vztahovalo pouze na podnikatele s měsíčním obratem nad milion korun a podávalo se čtvrtletně. Předseda ODS Petr Fiala zavedení kontrolního hlášení kritizoval s tím, že zatíží podnikatele a lepší výběr daní nezajistí. Také exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že navrhovaná opatření žádný účinnější výběr daní nepřinesou, pouze obtěžují firmy administrativou.

Lepší ochrana pro nezadlužené manžele

V prvním čtení sněmovna podpořila i vládní novelu, podle které by majetek nezadluženého z manželů měl být při exekuci více chráněn. Norma ukládá soudům a exekutorům, aby při nařizování výkonu rozhodnutí či exekucí zohledňovali skutečnost, že společné jmění manželů bylo zúženo či jinak dotčeno smlouvou nebo rozhodnutím soudu o manželském majetkovém režimu. Dosud se k těmto smlouvám či rozhodnutím nepřihlíží, manžel dlužníka tak musí podávat takzvanou vylučovací žalobu, což je zdlouhavé.

Z exekuce by měla být vyjmuta také polovina peněz na bankovním účtu nezadluženého z manželů, nejméně však dvojnásobek životního minima. Před dalším schvalováním novelu projedná ústavně-právní výbor dolní komory.