Nejdřív obilí, teď možná Rusko nevyveze ani slunečnicový olej

Moskva – Rusko zvažuje zákaz vývozu další komodity. Tentokrát jde o slunečnicová semena a slunečnicový olej. Náměstek ministra zemědělství Sergej Koroljov však upozornil, že zatím žádné rozhodnutí v této věci nepadlo. Rusko se tak vypořádává s následky katastrofálního sucha, kvůli němuž má nižší úrodu některých plodin, včetně pšenice a dalšího obilí. O zvážení zákazu vládu požádali sami producenti rostlinných olejů.

Rusko hodně zaselo, sklidí ale málo

Ještě v květnu se v Moskvě mluvilo o rekordní slunečnicové úrodě. Před letošní sezonou totiž Rusko oselo slunečnicovým semenem historicky největší plochu, tedy více než sedm milionů hektarů. Pak ale přišla vlna veder a ničivé požáry.  

Rusko možná nevyveze slunečnicový olej (zdroj: ČT24)

Pokud Rusko k zákazu skutečně sáhne, pak to bude v součinnosti se zastavením vývozu obilovin, k němuž vláda sáhla v polovině srpna. Smyslem je zabránit růstu cen potravin v případě, že by se objevil nedostatek pšenice a dalšího obilí. Se zákazem obilovin Rusko předběžně počítá zatím do konce roku.

Premiér Vladimir Putin

„Pokud někdo čeká na 31. prosinec, čeká marně. Rozhodnutí bude přijato, až se vyjasní výsledek sklizně.“

Obilnářské velmoci tak letos reálně hrozí, že poprvé po deseti letech bude nucená obilí dovážet. Rusko přitom dlouhodobě patří k největším exportérům obilovin. Výhled na historicky špatnou sklizeň už navíc rapidně zvedl cenu pšenice na komoditních trzích.

Ruský premiér Vladimir Putin při televizním vystoupení, během něhož odpovídal na dotazy diváků
Zdroj: ČT24