ČEZ a Škoda Auto patří k nejsilnějším firmám v regionu

Praha – Česko má 73 firem mezi pěti stovkami společností s nejvyššími tržbami v regionu střední a jihovýchodní Evropy. Takové výsledky přinesl středoevropský žebříček TOP 500 společnosti Deloitte. České firmy tak mírně posílily. Loni se jich mezi těmi nejlepšími umístilo jen 69. V první desítce se však ocitli opět jen dva čeští zástupci. Jsou jimi společnost Škoda Auto a energetická firma ČEZ. Český finanční sektor se také nenechal zahanbit.

ČEZ šel nahoru, Škoda zůstala na svém místě

Přehled 20 nejsilnějších společností střední Evropy:

  1. PKN Orlen, Polsko
  2. MOL, Maďarsko
  3. ČEZ, ČR
  4. Škoda, ČR
  5. Naftogaz, Ukrajina
  6. PGE, Polsko
  7. Fiat, Polsko
  8. PGNiG, Polsko
  9. Metinvest, Ukrajina
  10. Ukrainian railway state company, Ukrajina
  11. Nokia Komárom, Maďarsko
  12. Jeronimo Martins Dystrybucja, Polsko
  13. Metro Group, Polsko
  14. Audi Hungaria, Maďarsko
  15. RWE Transgas, ČR
  16. Energorynok, Ukrajina
  17. TPSA, Polsko
  18. Agrokor, Chorvatsko
  19. Lotos, Polsko
  20. Agrofert Holding, ČR

Ve srovnání s předchozím pořadím si ČEZ o dvě místa polepšil. Tentokrát dosáhl na třetí místo. Podle ukazatele tržní kapitalizace se však energetický gigant umístil na první příčce před polskými bankami PKO a Pekao. Mladoboleslavská Škoda zůstala na čtvrtém místě. Nejsilnější pozici v žebříčku si udržely i přes meziroční pokles tržeb petrochemické společnosti - polský PKN Orlen a maďarský MOL. Do první dvacítky se probojovaly i české RWE Transgas a Agrofert Holding.

Podle průzkumu 78 procentům společností v žebříčku meziročně klesly tržby. Podepsala se tak na nich ekonomická recese. Celkové tržby českých podniků v žebříčku dosáhly 87,3 miliardy eur (asi 2,2 bilionu korun), což odpovídá 17 procentům celkových tržeb všech 500 firem ve výši 525,4 miliardy eur.

Některým firmám se daří krize nekrize

Podle odborníků ale není prvenství energetických firem překvapující. Lidé totiž spotřebu energie v době krize nemění. „České firmy se umístily docela dobře. Zejména ty, které nejsou tak citlivé na vývoj ekonomiky, tedy i na tu loňskou recesi. Některé firmy naopak reagují významně, a nezáleží, zda je to firma česká, maďarská nebo polská. Zkrátka si myslím, že je důležitá spíše sektorová charakteristika než regionální,“ tvrdí ekonom Patria Finance David Marek. O něco méně příznivý byl rok pro Škodu Auto a Unipetrol, protože poptávka po autech a ropných produktech silně klesala. Škoda ale navzdory nižším tržbám udržela čtvrté místo.

Český finanční sektor se také nenechal zahanbit

Z pohledu odvětví byl úspěšný zejména český finanční sektor. ČSOB se umístila mezi bankami na třetím místě, Česká spořitelna byla čtvrtá a Komerční bance patřilo šesté místo. Mezi pojišťovnami v regionu se na druhou příčku vyšplhala Česká pojišťovna, následovaná Kooperativa pojišťovnou.

Ani české stavební firmy se nenechaly zahanbit. V žebříčku se objevil Metrostav, Skanska a Eurovia CS. Automobilová Škoda vede zase žebříček v odvětví výroby. Mezi společnostmi z oboru telekomunikací, médií a technologií byl na třetím místě výrobce elektroniky Foxconn, který v celkovém žebříčku vystoupal na 22. místo.

Ekonom Patria Finance David Marek:

„Takovým českým skokanem roku je firma Foxconn, která se zabývá kompletací počítačů. Je to opravdu velmi významný evropský producent, který sídlí v České republice. Umístil se velmi vysoko a do tabulky byl zařazen poprvé.“

Žebříček Central Europe Top 500 má podle analytiků poměrně velkou váhu. Nevychází totiž z žádných anket, ale konkrétních tržeb, které jsou snadno dohledatelné v účetnictví firem, nebo v auditech. Konkrétně je žebříček sestaven podle konsolidovaných výnosů společností za fiskální rok 2009 v regionu, který tvoří Bosna a Hercegovina, Bulharsko, ČR, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Makedonie, Litva, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Ukrajina.

  • Skupina ČEZ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1623/162294.jpg
  • Škoda Auto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1519/151801.jpg
  • Foxconn autor: www.foxconn.com, zdroj: www.foxconn.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1680/167997.jpg
Vydáno pod