Čínský prezident chce rozrazit uzavřené dveře obchodu

Peking – Vytvoření regionální zóny volného obchodu v Asii a Tichomoří - na tom se dnes dohodli zástupci zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), která se sešla na summitu v Pekingu. Otevření obchodu inicioval čínský prezident Si Ťin-pching. „Musíme uzavřené dveře v rámci APEC rozrazit a společenství otevřít zbytku světa,“ dodal. Agentura AP to vykládá jako vítězství Pekingu, který chtěl získat větší roli v řízení obchodní politiky.

Společná zóna volného obchodu by zahrnovala všech 21 zemí APEC, jehož členské země reprezentují 47 procent světového obchodu a na celkovém výkonu světové ekonomiky se podílejí 57 procenty.

Nicméně Spojené státy souběžně dokončují jinou obchodní dohodu o Transpacifickém partnerství (TPP). Ta by se měla týkat další 11 států, ale s Čínou se v ní nepočítá. Proto se USA staví proti jakékoliv jiné dohodě, která by mohla zkřížit jejich plány. „Diplomaté vlastně ještě před zahájením tohoto summitu svedli bitvu o to, jak bude vypadat závěrečné prohlášení a Američanům se podařilo ty body týkající se zóny volného obchodu z komuniké odstranit,“ doplňuje čínská zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Čínští analytici vidí v TPP pokus Washingtonu zastavit rostoucí politický a hospodářský vliv Pekingu.

  • APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation, Ekonomické seskupení Asie a Tichomoří) je organizace sdružující 21 zemí. Cílem tohoto seskupení je zlepšit ekonomické a politické vztahy mezi členskými státy. Své sídlo má v Singapuru.

„Dohodli jsme se v rámci APEC na plánu, jehož cílem je pracovat na vytvoření zóny volného obchodu Asie a Tichomoří (FTAAP),“ prohlásil podle agentury AFP čínský prezident. Při své dnešní řeči varoval před tím, že světová ekonomika je podle něj „nepředvídatelná a nestabilní“. Proto je potřeba hledat nové mechanismy růstu, především pak zintenzivnit snahy o užší provázanost trhů. 

„Musíme uzavřené dveře v rámci APEC rozrazit a společenství otevřít zbytku světa,“ prohlásil v projevu před státníky Si Ťin-pching. Zdůraznil, že klíčem je odbourávání celních bariér v regionu a volné obchodování za podmínek potřebných strukturálních reforem a inovací. Už v pondělí přitom Si Ťin-pching podepsal společně s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje předběžný návrh dohody o vzájemném volném obchodu. Výrazné zmenšení překážek mezi oběma asijskými giganty obchodu má povzbudit výměnu zboží i investic.

Spojené státy obviňují Čínu z počítačových útoků a kybernetické špionáže. Ale vzhledem k tomu, že se summit odehrává v Pekingu, tak se toto téma zmínilo na zasedání pouze okrajově a čínští představitelé jakékoliv obvinění ze špionáže odmítají.

Šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Michael Froman mezitím podle agentury Reuters oznámil pokrok v dohodě mezi Washingtonem a Pekingem o odbourání cel v oboru informačních technologií. Očekávaný průlom se týká ženevského jednání o dohodě o informačních technologiích ITA. USA i další země doufají, že se Čína jakožto největší světový vývozce IT produktů k dohodě přidá. Ale je to právě Si Ťin-pchingova země, která podle Washingtonu maří snahy o aktualizaci 16 let starého ujednání tím, že žádá příliš mnoho výjimek.

Summitu se v Pekingu zúčastnili také prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin, kteří jsou rozkmotřeni kvůli úloze Ruska v ukrajinské krizi a ruské podpoře režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Při několika krátkých setkáních během summitu spolu mluvili o Sýrii, Ukrajině, Íránu a vzájemných vztazích. 

Průlomovou schůzku zažil summit v pondělí v podobě setkání japonského premiéra Šinzó Abeho s čínským prezidentem. Šlo o první čínsko-japonskou vrcholnou schůzku od prosince 2011.