Německo zamýšlí obří privatizaci. Ve hře je pošta i dráhy

Berlín – Německá vláda se začne vážně zabývat možností částečně privatizovat německý Telekom i tamní poštu. Nezavrhuje ani myšlenku prodat podíl i v německých drahách, kde zaměstnanci v posledních týdnech opakovaně protestují kvůli platovým podmínkám. Plány přináší dokumenty ministerstva financí, které bude kabinet projednávat na středeční schůzi.

Podle zprávy ministerstva by prodej podílu v telekomunikační společnosti Deutsche Telekom měl být „pečlivě prozkoumán“. Stát má v současnosti ve firmě 14,3 procenta, státní banka KfW vlastní dalších 17 procent. 

Dalšími kandidáty na prodej jsou poštovní společnost Deutsche Post, železniční Deutsche Bahn a letiště Berlín, Kolín/Bonn a Mnichov. Ministerstvo však jasně uvádí, že privatizace železniční společnosti by se měla odvíjet od stavu firmy a podmínek na trhu. Součástí privatizace by neměla být železniční infrastruktura. Vláda již dříve plánovala prodej podílu v Deutsche Bahn, po vypuknutí finanční krize v roce 2008 ale tyto plány zrušila. 

Zpráva o státních podílech ve firmách byla podle agentury Reuters naposledy zveřejněna v roce 2012. Ve zprávě nejsou pro prodeje podílů uvedeny žádné lhůty.

Deutsche Post je největším světovým doručovatelem běžných poštovních zásilek. Díky své dceřiné společnosti DHL je také jedničkou v logistických službách. Společnost těží z boomu internetových nákupů na stránkách společnosti Amazon a bezpočtu dalších. Výzkumná společnost Mintel předpovídá, že evropské tržby v tomto sektoru se do roku 2018 proti roku 2012 zvýší na zhruba dvojnásobných 323 miliard eur (8,9 bilionu Kč).

Firma nyní získává asi tři čtvrtiny tržeb od DHL, o zbytek výnosů se dělí dopisní zásilky a balíky. Na domácím trhu balíkových zásilek má Deutsche Post 42 procent a konkuruje tam společnosti DPD vlastněné francouzskou La Poste, německému zasilateli Hermes, americkým United Parcel Service a FedEx a divizi General Logistics System britské pošty Royal Mail Group.

Deutsche Telekom je bývalý monopolní telekomunikační operátor v Německu a podle příjmů největší telekomunikační skupinou v Evropě. Pro firmu je ale čím dál důležitější podnikat v zahraničí. Na celkových příjmech mají v současné době aktivity v cizích zemích podíl přes 60 procent, upozorňuje agentura Reuters. Součástí Deutsche Telekomu je i T-Mobile Czech Republic, který je podle počtu zákazníků největším mobilním operátorem v České republice.

S myšlenkou privatizovat poštu si v minulých měsících pohrávali také politici v Česku. Národní doručovatel dlouho finančně nestíhal, hrozilo zavírání poboček a nebylo jasné, zda nadále zůstane státním podnikem. Zástupci ČSSD v čele s ministrem vnitra Milanem Chovance nakonec prosadili, že Česká pošta nadále zůstane státním podnikem.