Žebříček konkurenceschopnosti: První opět Švýcarsko, Česko si pohoršilo

Peking - Nejvíc konkurenceschopnou ekonomiku na světě má letos opět Švýcarsko. Vyplývá to ze zprávy Světového ekonomického fóra (WEF). Na druhém místě je Švédsko a třetí Singapur. Pohoršily si Spojené státy - propadly se o dvě příčky na čtvrtou pozici. Hůř je na tom i Česko, které se z loňského 31. místa posunulo na 36. Naopak polepšily si asijské země. Třeba Čína o dvě místa a nyní je sedmadvacátá.

Dobrou pozici v žebříčku si zajistilo z vyspělých zemí například Německo, které se v hodnocení posunulo o dvě příčky vzhůru a je na 5. místě. Naopak o dvě příčky spadly Spojené státy, které jsou teď čtvrté a dostalo se před ně Švédsko a Singapur. Z prvního místa nicméně Spojené státy vypadly už loni, kdy je odsunulo zmíněné Švýcarsko. Také konkurenční schopnost Dánska zaznamenala výrazný propad.

Spoluautor zprávy a profesor Columbijské univerzity Xavier Sala-i-Martin soudí, že za snížením konkurenční schopnosti stojí v případě Spojených států jednak rostoucí makroekonomická nerovnováha, ale také oslabení vlivu veřejných i soukromých institucí. Odborníkům se rovněž nelíbil způsob, jakým se americká vláda postavila ke krizi. K tomu se podle WEF přidávají obavy o stav finančních trhů.

Luboš Mokráš, analytik ČS:

"To co nám (Česku) nejvíce zhoršuje naše umístění, jsou institucionální záležitosti typu vymahatelnost práva a důvěra v politický systém."

Česká republika z loňského 31. místa klesla o pět příček. Přesto takové Polsko, Španělsko nebo Maďarsko jsou ještě daleko za námi. Podle indexu se v Česku zhoršila například flexibilita pracovní síly. K tomu, abychom se dostaly v celosvětovém žebříčku zase o trochu výš, by podle odborníků mohly pomoct reformy.

BRIC si vede stále dobře

Zbylé tři země skupiny BRIC, kterou vedle Číny tvoří Brazílie, Rusko a Indie, jsou relativně stabilní. Všechny tyto země jsou od 51. do 63. místa. V Latinské Americe si nejlépe vede Chile, které se umístilo 30., na druhém nejvyšším místě je v tomto regionu Panama, které v globálním žebříčku patří 53. místo. Kostarika je 56., Brazílie je na 58. místě.

Zpráva o globální konkurenceschopnosti hodnotí schopnost zemí zabezpečit vysokou úroveň prosperity pro své občany. Hodnotící systém se skládá ze 110 indikátorů a 12 pilířů. Sleduje například fungování veřejných institucí, analyzuje hospodářskou politiku a zabývá se dalšími faktory, které podmiňující udržitelný hospodářský růst ve střednědobém období. Podle šéfky WEF Jennifer Blanke se průzkum zaměřuje nejen na konkurenceschopnost, ale i na produktivitu, která určuje, jak prosperující může daná země být.

Index globální konkurenceschopnosti 2010-2011:

1. Švýcarsko

2. Švédsko

3. Singapur

4. USA

5. Německo

6. Japonsko

7. Finsko

8. Nizozemsko

9. Dánsko

10. Kanada

35. Kuvajt

36. Česká republika

39. Polsko

Osa BRIC
Zdroj: ČT24
Vydáno pod