Hospodářská komora neuspořádala semináře, Kužel za to ale do vězení nepůjde

Praha – Bývalého prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela zprostil soud obvinění z podvodu. Nepodařilo se prokázat, že by ho spáchal v souvislosti s bezmála půlmilionovým příspěvkem od ministerstva zahraničních věcí na uspořádání seminářů, které se však neuskutečnily. Proti verdiktu obvodního soudu se odvolal státní zástupce, není tak pravomocný.

Obvodní soud pro Prahu 1 sice potvrdil, že se semináře o proexportní politice, které měla Hospodářská komora uspořádat po roce 2008, neuskutečnily, při posuzování role tehdejšího prezidenta komory Petra Kužela ale nenalezl dostatek důkazů, aby ho mohl uznat vinným. Podle obžaloby Kužel podepsal smlouvu s ministerstvem zahraničních věcí, ve které se zavázal, že komora uspořádá pět seminářů, na které od ministerstva dostal 480 tisíc korun. Obžaloba tvrdila, že Kužel nechal vyhotovit fakturu, přestože věděl, že podmínky smlouvy nemůže dodržet a semináře se neuskutečnily. Ministerstvo později neúspěšně vymáhalo peníze zpět.

Petr Kužel ovšem naznačil, že podobné projekty od podkladů po závěrečné smlouvy nejprve museli připravit podřízení a on pak dokumenty pouze podepisoval. „Je to stejné jako u ministra. Ani pan ministr nebo předseda vlády nemůže vědět, co jeho podřízení dělají, a tak to je i na Hospodářské komoře,“ podotkl.

Podle posudku mohl být podpis i zfalšovaný

Soud navíc dostal znalecký posudek, podle kterého mohl být podpis na smlouvě zfalšovaný. Soudce Vladimír Hermann nakonec dospěl k závěru, že nelze prokázat, že fakturu a proplacení peněz od ministerstva zařídil právě Petr Kužel. Obvinění z podvodu ho proto zprostil. „Skutek se zcela nepochybně stal, ale nebylo prokázáno, že by jej spáchal obžalovaný,“ uvedl Hermann.

Petr Kužel byl šéfem Hospodářské komory ČR od května 2008. Funkci po šesti letech opustil letos v květnu. Jeho nástupcem se stal bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Komora sdružuje přes 14 tisíc podnikatelů.