Hypotéka na 100 % ceny? Už brzy bude minulostí

Praha – Hypotéky nejspíš v budoucnu nepokryjí 100 % ceny nemovitosti. Česká národní banka podle Hospodářských novin plánuje od příštího roku zavést pro půjčky strop. Bojí se hypotečního boomu, který před lety odstartoval finanční krizi ve Spojených státech. Šéfredaktor Fincentra Petr Zámečník však míní, že tuzemské banky by se bez takového opatření obešly – hypotéky se 100procentním plněním poskytují jen minimálně, anebo vůbec.

Kdo si bude chtít v příštích letech koupit byt nebo dům, bez vlastních úspor neuspěje. Komerční banky mu totiž kvůli novému opatření ČNB nebudou moci půjčit celou částku.

Úrokové sazby hypoték jsou dlouhodobě rekordně nízké (v říjnu klesla průměrná sazba na nové rekordní minimum 2,51 %) a počet úvěrů roste. Centrální banka chce zabránit tomu, aby se na realitním trhu vytvořila bublina, jejíž případné splasknutí by odnesly právě banky. Pokud by totiž ceny realit začaly klesat a lidé by přestali stoprocentní hypotéky splácet, zůstanou bankám nemovitosti s hodnotou nižší než dluh.

V Česku je ale podíl úvěrů na více než 90 % hodnoty nemovitosti zatím malý. Podle Hospodářských novin se jedná o zhruba 15 % z objemu všech poskytnutých hypoték. „Situace se ale může rychle změnit kvůli snaze bank navýšit svůj tržní podíl. Některé mohou lákat klienty právě poskytováním úvěrů, které pokrývají takřka celou hodnotu nemovitosti,“ řekl deníku hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Trh s nemovitostmi v Česku oživuje – jen za prvních devět měsíců letošního roku prodali developeři v Praze o pětinu víc bytů než za stejné období loni.

Zámečník: Stoprocentní hypotéky se téměř neposkytují (zdroj: ČT24)

„Hypoteční strop“ zavedli podle HN například ve Švédsku, kde lidé získají od roku 2010 úvěr jen do výše 85 % hodnoty nemovitosti. „Dle tamní centrální banky díky tomu došlo k umírněnějšímu růstu úvěrů a zvýšila se odolnost finančního sektoru,“ dodal Seidler. Od minulého měsíce zpřísnila poskytování hypoték také Slovenská národní banka.

Jaký konkrétní limit pro hypotéky zvolí ČNB, zatím není jasné. Jako nejpravděpodobnější variantu označil jeden z bankéřů oslovených HN hranici 90 %. To by znamenalo, že na byt v hodnotě 1 milionu korun může banka půjčit maximálně 900 000.

Centrální banka údajně prodiskutovala zavedení hypotečního stropu s komerčními bankami už v létě. Zástupci bank citovaní HN se shodli, že opatření by se jich dotklo jen minimálně – stoprocentní hypotéky se v tuzemsku poskytují relativně málo. Mimo jiné i proto, že úroková sazba je u nich o 1 až 1,5 procentního bodu vyšší než u hypoték s částečným plněním.

Vydáno pod