Srpen přinesl pozitivní zprávu pro českou nezaměstnanost, ta klesá

Praha - Počet nezaměstnaných v České republice v srpnu proti předchozímu měsíci poklesl o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta. Na konci minulého měsíce pracovní úřady evidovaly 501 494 uchazečů o zaměstnání, což je o 3 790 méně než v červenci. Počet nezaměstnaných vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 7 743, jak uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). V současnosti na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 13,7 uchazeče.

Podle analytika Raiffeisenbanky Pavla Mertlíka je meziměsíční pokles překvapivý a stojí za ním příznivé pohyby na trhu práce, kdy stoupl počet nově tvořených míst a přitom klesl počet nově zaregistrovaných nezaměstnaných.

Úřady práce v průběhu srpna nově registrovaly 50 741 nezaměstnaných. Ve srovnání s předchozím měsícem je to o 4 893 lidí méně a proti stejnému období loni dokonce o 7 661 méně. Naopak z evidence úřadů v srpnu odešlo 54 531 uchazečů o práci. Podle ministerstva je to o 3 681 lidí více než v červenci a nárůst o 4 561 osob proti loňskému srpnu.

Nejvíce nezaměstnaných hlásí Ústecký kraj

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 60 pracovních úřadů, naproti tomu 16 úřadů hlásilo nárůst. Nezaměstnanost nejvíce poklesla na Tachovsku, Rakovnicku, Mladoboleslavsku a Chebsku. Naopak nejvíce narostla v okresech Písek, Beroun, Benešov a Nymburk.

Nejvíce lidí bez práce ve srovnání s ostatními regiony registruje Ústecký kraj, naopak nejlepší situace na pracovním trhu již tradičně panuje v hlavním městě. V mezinárodním srovnání se Česká republika řadí k evropskému průměru.

Karel Machotka, vrchní ředitel Sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce MPSV:

„Mírný pokles nezaměstnanosti o 0,1 procentního bodu hodnotíme jako překvapivý, protože srpen bývá měsícem, kdy nezaměstnanost spíše mírně stoupá.“

Podle ministerstva byl srpnový vývoj příznivý z hlediska volných pracovních míst. Jejich počet meziměsíčně vzrostl o 3 088 na 36 567, což je nejvíce od loňského října. V průběhu srpna se počet těchto míst pohyboval nad úrovní 37 tisíc, na konci mírně klesl v souvislosti s vyřazením uchazečů z evidence a jejich následným zaměstnáním.

Podíl na vývoji nezaměstnanosti měly zejména obvyklé sezonní vlivy jako například postupný příchod absolventů základních a středních škol do evidence pracovních úřadů na konci prázdnin. V této době z ní naopak začaly odcházet pedagogičtí pracovníci. K poklesu nezaměstnanosti pak podle ministerstva přispělo pokračující oživení v průmyslu, nové zaměstnance totiž přijímala řada větších firem zvláště v automobilovém průmyslu.

Na podzim se situace zhorší

Ekonomové očekávají, že se míra nezaměstnanosti během podzimu zhorší. „Bude to souviset s propouštěním ve veřejném sektoru a také s vývojem světové ekonomiky, kde pozorujeme rychlé zpomalování tempa růstu,“ odhaduje následující vývoj Pavel Mertlík.

Úřady evidovaly k 31. srpnu 36 567 volných pracovních míst. Proti červenci se počet nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, snížil o 4 186 na 491 090. Meziročně jich je naopak více o 7 681.