Rusové nezvládají splácet půjčky od českých bank

Praha – Ruské firmy mají kvůli hospodářským sankcím problémy se splácením půjček od českých bank. Celkově má jít až o deset miliard korun. Dnes o tom informovaly Lidové noviny. Státní pojišťovna EGAP se proto snaží měnit výši splátek, protože v případě neschopnosti ruských podniků splácet půjčky by bankám musela vyplatit pojistné plnění.

Problémy se splácením mají zejména projekty na stavbu továren (zdroj: ČT24)

„EGAP počítá s tím, že na začátku příštího roku bude muset restrukturalizovat více než deset případů v Rusku,“ sdělila Lidovým novinám mluvčí pojišťovny Hana Hikelová. Dva případy už EGAP schválil. Restrukturalizace by přitom neměla prodloužit dobu splácení, ale během prvních měsíců dlužníci zaplatí méně, aby se později splátky zvýšily.

Protože si ruské společnosti půjčovaly nejčastěji v eurech, jejich schopnost splácet spolu se snižováním hodnoty rublu klesá. Ruská měna oslabila od začátku roku vůči euru zhruba o 20 %, proti dolaru až o 30 %. Ruské společnosti pomocí úvěrů od českých bank většinou financovaly dodávky od českých vývozců.

EGAP nemůže zveřejnit jména firem, které mají se splácením potíže, ale mluvčí Hikelová naznačila, že jde zejména o projekty jako jsou stavby továren nebo elektráren. Pro EGAP představuje Rusko nejvýznamnější trh, momentálně je tamní pojistná angažovanost 56 miliard korun, což je zhruba čtvrtina celkové angažovanosti EGAPu. S odstupem následují Ázerbájdžán a Turecko.

Ruské ztráty způsobené sankcemi podle Moskvy odpovídají asi 40 miliardám USD ročně (téměř 900 miliard Kč). Uvedl to dnes podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. Dodal, že ruské ztráty způsobené poklesem cen ropy by mohly činit 90 až 100 miliard dolarů ročně. Rusko je přitom největším producentem ropy na světě. Podle zdrojů listu Kommersant Rusko doufá, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zareaguje na pokles cen snížením své produkce. Kartel bude o své těžební politice jednat ve čtvrtek ve Vídni.

Rusko má kvůli sankcím ztrátu 40 miliard dolarů ročně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod