Stavební firmy bojují s nesplacenými fakturami. Dluží jim stát i soukromníci

Praha – Až pětina pohledávek ve stavebnictví je po splatnosti, firmy se potýkají se špatnou platební morálkou investorů. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika. Za vším podle všeho stojí nedostatek financí na straně investorů a druhotná platební neschopnost, kdy investor přenese svou vlastní platební neschopnost na dodavatele stavebních prací a přeneseně i na subdodavatele.

Pokud vezmeme v potaz objem prostředků, tak stavebním firmám nejvíce dluží soukromí investoři. Problémy s proplácením faktur má až 43 procent stavebních firem. Největší stavební firmy ale uvádějí, že nejčastěji jim dluží veřejní investoři. Polovina (49 procent) z nich uvádí, že právě zástupci státu dodržují zákonnou třicetidenní splatnost faktur pouze „zřídka“. Jen každý desátý ředitel velkých firem potvrzuje, že stát platí vždy včas. Průměrná doba úhrady faktur veřejným investorem je podle nich 51,6 dne.

„U veřejných investorů je to zejména nepochopitelná byrokratická zátěž při schvalovacích procesech, strach z rozhodnutí a někdy i nízká odborná úroveň úředníků. Zejména situace při schvalování takzvaných “víceprací„ při veřejných zakázkách se již delší dobu stává neudržitelnou,“ řekl generální ředitel společnosti Swietelsky stavební Petr Čížek.

Blanka - učebnicový příklad nesplacených faktur

Typickým příkladem jsou například spory kolem plateb za stavbu tunelu Blanka, kdy až arbitrážní soud donutil pražský magistrát zaplatit Metrostavu více než dvě miliardy korun. Dílčí spory s dalším dodavatelem arbitři řeší stále.

„Pokud pracujeme na státní zakázce, u které jsou schvalovací procesy někdy nekonečné, může se doba mezi realizací a příchodem platby na účet protáhnout na měsíce. Nově se setkáváme ale i s případy, kdy zákazníci fakturaci neodsouhlasí, anebo fakturu donekonečna vrací,“ dodává obchodní ředitel společnosti Ruukki ČR a SR Branislav Bačo.

Malým firmám dluží spíš soukromí investoři

Na druhou stranu malé firmy nejvíce bojují se soukromými investory, jako dlužníky je uvádí 47 procent společností. Pro další třetinu jsou hlavním dlužníkem generální dodavatelé. Těm úhrada faktur trvá v průměru 56,7 dne. „Pozdní úhrady od zákazníků ohrožují činnost stavebních společností, téměř pětinu firem (18 procent) pozdní úhrady paralyzují a pokud nedojde k rychlé nápravě, mohlo by dojít ke krachu těchto firem,“ píše se v analýze.

Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50 000 lidí.

Vydáno pod