Neshody o důchod pokračují. Piloti Lufthansy chtějí stávkovat

Berlín – V letecké společnosti Lufthansa se bude opět stávkovat. Německé odbory naplánovaly další takovou akci na pondělí a úterý. Nový protest je reakcí na nezdar jednání o důchodech. Od pondělních 12:00 SEČ do úterních 23:59 SEČ se stávka bude týkat letů na krátké a střední vzdálenosti. Dálkové spoje a nákladní dopravu v rámci společnosti Lufthansa Cargo protest postihne v úterý od 03:00 SEČ do 23:59 SEČ.

Publicista Šonka: Odborové organizace si navzájem konkurují (zdroj: ČT24)

Nízkonákladové aerolinky Germanwings, které jsou dceřinou společností Lufthansy, stávka nezasáhne.

Odborové sdružení pilotů Vereinigung Cockpit v sobotu oznámilo, že vyjednávání s Lufthansou o důchodovém programu pro piloty zkrachovalo. Odboráři zároveň varovali, že stávky mohou přijít kdykoli, a pouze ujistili, že se k nim neuchýlí o Vánocích.

Odbory mají dlouhodobý problém s vedením aerolinií ohledně důchodového programu. Ten vznikl před desítkami let, kdy piloti odcházeli do penze v 55 letech. Lufthansa chce ale v současnosti číslo posunout na 59 let. Zdůvodňuje to tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí nemůže dovolit udržet program v dosavadní podobě.

Vedení společnosti podle odborového svazu nepřistoupilo na kompromis, který navrhl. Lufthansa naopak tvrdí, že v nejnovějším kole rozhovorů učinila několik ústupků, včetně souhlasu s pětiprocentním zvýšením mezd. Odchod pilotů do penze v 55 letech ale odmítá.

Kvůli sporu se letos konalo už několik stávek. Osm takových akcí zaměstnanců Lufthansy snížilo provozní zisk firmy o 160 milionů eur. Aerolinky v důsledku toho letos již dvakrát snížily odhad provozního zisku pro rok 2015.